Нагло! ГЕРБ не иска да се знае колко е плащал за адвокати кабинетът „Борисов“

0

- Advertisement -

Партия ГЕРБ не иска да се знае колко е плащала държавната администрация на външни фирми за адвокатски и консултантски услуги. Това се вижда от въпрос до премиера Кирил Петков от бившата министърка на туризма, а сега депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова, съобщава в. Сега.

В парламентарен въпрос до министър-председателя Ангелкова иска списък на обществените поръчки за консултантски и адвокатски договори, проведени от всички министерства и други държавни институции, както и от държавните фирми. От сканирания й в деловодството на парламента въпрос се вижда обаче, че тя на ръка е добавила, че въпросът й се отнася за периода след 12 май т.г., т.е. след като вече правителството на Бойко Борисов не беше на власт.

Въпросът на Ангелкова започва с увода, че заради пандемията, „галопиращата инфлация“ и постоянно покачващите се цени, гражданите трябва да знаят, че парите им се харчат целесъобразно и при стриктно спазване на Закона за обществените поръчки.

Николина Ангелкова явно в последния момент е дописала въпроса си, за да изключи от отговора периода на управлението на ГЕРБ.

Писменият отговор на премиера Петков се очаква идната седмица.

Практиката да се наемат външни юристи и консултанти не е чужда на ГЕРБ. Само по едно от делата за „Еврофутбол“ НАП например е наела адвокат за 430 хил. лв., става ясно от съдебните регистри.

В регистъра на обществените поръчки могат да се видят и други договори за юридически услуги. Столичната община например има такъв от 2020 г. за 420 хил. лв. с ДДС за „предоставяне на специализирани юридически услуги в областите околна среда, строителство, енергетика, европейско финансиране, в т.ч. държавни помощи, публично-частно партньорство, търговско и административно право, по въпроси, свързани с изграждането и експлоатацията на Инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF“.

Прегледана: 79888

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече