Протестиращи от „Възраждане“ атакуваха парламента

0

- Advertisement -

Надеждите, че протестът на „Възраждане“ пред парламента срещу ограничителните мерки ще бъде мирен, не се оправдаха. Малко повече от час след началото му в 12 часа демонстрантите се опитаха да нахлуят в парламента. Към това ги подстрекаваха организаторите от нацианалистическата партия с викове „Свобода“, съобщи в. Сега.

Пред сградата на Народното събрание не бяха поставени ограждения, охраняваше я само полицейски кордон – без каски, палки и щитове. Натискът от тълпата изведнъж се засили и служителите на реда бяха изтласкани буквално до централния вход на парламента. За няколко минути изглеждаше, че националистите ще успеят да нахлуят вътре. Полицаите обаче успяха да ги удържат и буквално ги изтласкаха с телата си. Не употребиха палки, спрейове и други средства.

Неуспехът разгневи атакуващите, като ораторка продължи да ги подстрекава: „Ако има български мъже, влизайте вътре!“ От bTV съобщиха, че е бил задържан мъж с револвер. Съобщава се и за ранени полицаи.

А по-рано демонстрацията се ограничаваше до обичайните речи мерките и „медицинския фашизъм“. Запалени бяха и няколко маски. Към митингуващите се присъединиха и депутатите от партията. Лидерът им Костадин Костадинов не се включи на място, защото беше под карантина след заседанието на КСНС. Но за да може да говори лично на симпатизантите си, до паметника пред парламента беше издигнат голям екран. „В момента България е последният остров на разума и стабилността … От вас зависи да спечелим тази битка“, нахъсваше Костадинов хората си, които реагираха с мощни възгласи на одобрение.

Управляващите от ПП противодействат на „Възраждане“ с декларации

Управляващите от ПП най-накрая се решиха да застанат открито срещу пропагандата, която водят от „Възраждане“ срещу ваксините и противоепидемичните мерки. В декларация от парламентарната трибуна депутатите на Кирил Петков и Асен Василев се обявиха срещу дезинформацията, която шумно прокарват националистите с фалшивото оправдание, че се борят за граждански свободи.

„Позволихме прекалено дълго играта със здравето на хората да продължи чрез една дезинформационна кампания по отношение на ваксинацията, която въвежда крайно разединение в обществото в момент, в който трябва да бъде крайно обединено“, посочи Татяна Султанова-Сивева от парламентарната група на ПП, която прочете декларацията.

Без да назове „Възраждане“ по име, тя заяви, че представителите на една парламентарна партия, в която няма нито едно лице с медицинско образование, многократно и открито се обявяват срещу ваксините, наричайки ги експериментални течности и субстанции. „Така подхранват недоверието на хората, всяват смут, демонстрирайки пълна липса на загриженост към здравето на хората и към без това нестабилната ни здравна система“, допълни Сивева.

Депутатът отсече, че подобно поведение цели единствено извличането на политически дивиденти. И напомни, че представители на същата партия проявяват политическо лицемерие, като съветват гражданите да не се ваксинират, въпреки че самите те се ваксинират. А накрая призова останалите парламентарни сили да се обединят, независимо дали принадлежат към управляващите или опозицията, за да покажат на българското общество, че са единни, че здравето на гражданите е приоритет и най-висша ценност.

Прегледана: 11135

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече