Министър Надежда Йорданова: Има много сигнали срещу Гешев, Цацаров няма да остане на поста си

- Advertisement -

Конкретен механизъм за разследване на главния прокурор и евентуалното му привличане към наказателна отговорност е разработило правосъдното министерство в Плана за развитие и устойчивост. Това заяви пред БНТ министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Предложението е главният прокурор да може да се разследва от магистрат, чийто ранг отговаря на тежестта на престъплението, за което е образувано производство. Той ще бъде избиран на случаен принцип подобно на сегашното случайно разпределение на делата.

За да не се чувства застрашен разследващият, са предвидени и гаранции – досъдебното производство ще се води така, че главният прокурор да не може да му въздейства. След края на разследването или на досъдебното производство кариерното развитие на разследващия магистрат няма да зависи от първия обвинител в държавата.

Осъществяването на тези промени е заложено да стане до началото на 2023 г. Европейската комисия обаче счита този срок за неамбициозен и настоява да се съкрати, допълни министър Йорданова.

Министърът на правосъдието изтъкна, че има множество сигнали срещу действащия главен прокурор Иван Гешев, които в момента се обобщават. Освен публично известния сигнал, свързан с отнемане на бизнес, има и сигнали за отказ за разследване на определени обстоятелства – има загубени или унищожени търговски дела и прокуратурата е отказала да разследва изчезването им.

„Трябва да припомним на гражданите, че това е най-голямата власт, която има прокуратурата – как да води разследването – дали да го води по начин, по който да се разобличи виновния или да протака нещата, така че виновният да не може да бъде осъден“, каза Йорданова.

По думите ѝ в момента прокуратурата за пореден път манипулира дебата за съдебната реформа и измества фокуса, а проблемът с отчетността на главния прокурор виси от десетилетия.

Надежда Йорданова заяви още, че се подготвя разделянето на две на Комисията против корупция и отнемане на незаконно придобитото имущество. След преструктурирането настоящият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров няма да остане на поста си. Тепърва ще се изработват критерии за членове на новите звена и избор на тяхното ръководство.

След разделянето на КПКОНПИ ще се сформира Комисия против корупцията и друга – за отнемане на незаконно придобитото имущество, допълни правосъдният министър. Идеята на правосъдното министерство е да комисията против корупцията да има и разследващи правомощия подобно на НАП и митниците.

Прегледана: 89298

Коментарите са затворени, но trackbacks и pingbacks са отворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече