Официално: Кирил Петков е новият премиер, България има и редовно правителство

0

- Advertisement -

След близо три часа дебати парламентът гласува за нов премиер и кабинет. Официално новият министър-председател на България е Кирил Петков, който да оглави кабинет на ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Той бе избран с 134 гласа „за“. „За“ кабинета гласуваха депутатите от новото мнозинство.

„Против“ новата управленска коалиция се обявиха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

„Днес гласуваме кабинета“Петков“ – готови сме“, обяви преди вота Лена Бориславова.

Изборът на новото българско правителство се случи пред погледа на президента Румен Радев, главния прокурор Иван Гешев, както и представители на изповеданията у нас.

Преди гласуването на кабинета Кирил Петков намери нетипичен начин, за да представи новите вицепремиери и министри от парламентарната трибуна – през формулирането на управленските приоритети. Той издаде и каква ще бъде първата му заповед – без зелен сертификат в Министерския съвет няма да се влиза.

„Днес е важен ден да продължим промяната – на мисленето и промяната на управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно“, заяви Петков. „Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт“, добави той.

Да се облекчи цената на тока за битовите потребители и цените за бизнеса, постави като първа задача бъдещият министър-председател. „Гръцката връзка трябва да стане максимален приоритет максимално бързо“, каза Петков и добави задължителната диверсификация като задача на бъдещия министър на енергетиката.

Той продължи със здравната криза и разрешаването ѝ. „Единият вариант е да кажем – махаме зелените сертификати, затваряме си очите пред науката. Другият вариант е да кажем – трябва да се ваксинираме. Докато едно време имаше въпроси за ваксината, сега вече 8,5 са си сложили по една ваксина, 3,6 милиарда са се ваксинирали“ посочи Петков. Ние оставаме зад Руанда, Пакистан и Таджикистан. Моята първа заповед ще бъде – всеки в Министерски съвет трябва да има зелен сертификат“, зарече се още Кирил Петков.

„Мотото на нашето правителство ще бъде – нулева толерантност към корупцията и към всеки един лев, изхарчен непрозрачно“, добави още за приоритетите на кабинета Петков. И обяви името на Бойко Рашков.

„За икономиката ние слагаме двама човека“, представи той имената на Корнелия Нинова и Даниел Лорер, като подчерта, че този сектор ще бъде ключов.

„Крайно време е да свържем Северна и Южна България, този митичен тунел под Шипка трябва да стане реалност“, продължи Кирил Петков с представянето на най-важните задачи пред транспорта и регионалното развитие, като представи и двамата министри.

Децата да бъдат обучени в училището, а не чрез частни уроци, каза още Петков, като изтъкна, че за повишаването на качеството на образованието ще разчита на проф. Николай Денков.

В сферата на социалната политика Кирил Петков назова името на социалиста Георги Гьоков, на когото даде поръчението: „От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност“.

„Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем всички тези цели“, обобщи Кирил Петков на финала на представянето на министрите и приоритетите на новата власт. Той призова още и опозицията да бъде критична към управляващите.

Прегледана: 92612

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече