България избира нов парламент и президент

0

- Advertisement -

Избори „две в едно“ – редовни за президент и вицепрезидент, и предсрочни за народни представители в 47-ото Народно събрание – се провеждат днес в страната и чужбина.

Над 13 000 са секциите на територията на България. Те отварят врати в 7 часа. Гласуването е до 20 часа вечерта.

Ако пред секциите обаче има още желаещи да дадат своя глас – избирателните секции ще бъдат отворени най-късно до 21 часа.

23 са кандидатпрезидентските двойки, кандидатите за депутати са 5067, издигнати от 27 партии и коалиции.

Машини за гласуване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две.

За сънародниците ни зад граница са разкрити 750 секции в 68 държави, като в 208 от тях има устройства за гласуване.

След края на изборния ден членовете на СИК с машини ще броят контролно разписките от гласуването.

При отваряне на секциите с устройства комисиите разпечатват начален протокол от машината, за да са сигурни, софтуерът е сертифициран. Установява се и, че във флаш паметите няма информация. Очаква се средното време за гласуване да е около минута и половина  до две.

„Гласуването приключва с потвърждаване на избора с бутон „Гласувай“. Това е цялата процедура, която продължава за средностатистическия човек, който вече поне веднъж е гласувал с машина, максимум минута и половина. Има ограничение от три минути, за които да се положи вотът, но това са три минути, в които избирателят не прави нищо с машината, не извършва никакво действие. Ако извърши едно действие, той получава нови три минути, така че мисля, че никой няма да бъде затруднен в това отношение, колкото и бавно да се ориентира“, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

След активиране на машината със смарт картата се посочва в кои избори ще се гласува – в двата вота едновременно или в единия. Опциите са на екрана.

„В този момент трябва да сте готови с решението си. Хубаво е да знаете искате ли да гласувате за двата избора, или искате да пренебрегнете един от тях. Ако обаче сбъркате в избора си, машината дава още една възможност, защото на следващия екран ще можете да потвърдите или да отхвърлите току-що направения избор“, допълни Томов.

Той подчерта, че е много важно в края на гласуването да се изчака отпечатването на разписката или разписките.

„Да се чуе един кратък звуков сигнал. Ако издърпате преди този сигнал разписката, можете да я скъсате или машината да блокира“.

В Пловдив имащите право на глас са над 300 000, а броят на разкритите секционни избирателни комисии 481. В 4 секции с под 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. В по-голямата част от секциите машините ще са по 2, а в близо 20 секции в районите „Централен“ и „Южен“- по 3 заради повечето избиратели в тях.

487 избирателни секции отварят врати в Хасковска област. Избирателите, които могат да упражнят своя вот, са 232 337.

Близо 156 000 души са избирателите в област Враца. Те могат да гласуват в 330 секции. От тях с машинен вот са 231. Всички устройства са изправни с изключение на секцията в село Малорад.

Малко над 205 000 са избирателите в Русенска област. Ще бъдат отворени 342 секции. Най-много са те в Русе, а най-малко – в община Борово. Освен стационарните секции са организирани още 18 – в следствения арест, в болниците, в Центъра за психично здраве, 6 в Covid отделенията, 2 за карантинирани и 6 за хора с физически увреждания. В Русенско общо 210 са кандидатите за депутати, издигнати от 27 партии и коалиции, и те се борят за 8 места в 47-ото Народно събрание. РИК – Русе създаде специална онлайн платформа, която улеснява членовете на секционните комисии в общината при предаването на данни в деня на вота. 4 социологически агенции са подали заявления да следят изборния резултат.В Сливенска област правото си на глас днес ще могат да упражнят 154 767 избиратели. Те ще гласуват в 306 избирателни секции, в които работят 2398 души. Най-младият член на СИК е 18-годишно момиче, а най-възрастният – жена на 82 години.

Близо 700 000 бюлетини и 569 устройства за машинно гласуване бяха доставени в област Благоевград за президентските и парламентарни избори. Сериозни разминавания в предварително утвърдените графици нямаше.

Много повече наши изселници в Турция пристигат у нас за днешния вот в сравнение с предишни избори. Това твърдят завърнали се да гласуват в района на Кърджали. Те разказват, че пътуват с безплатни автобуси, а тези, които използват личните си автомобили, получават пари за горивото.

След приключване на изборния ден изборните книжа и материали ще се приемат в „Арена Армеец“ в София – за 23-та и 25-а Районна избирателна комисии. Материалите за 24-та Районна избирателна комисия ще се приемат в „Атикс Арена“. В зала 5 на Интер Експо центъра ще се приемат протоколите и изборните книжа от гласуването в Софийска област

Прегледана: 28131

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече