Тимерманс в България: Няма бъдеще във въглищата. Колкото по-дълго чакате, толкова по-скъпо ще струва

0

- Advertisement -

Няма бъдеще във въглищата. Колкото по-дълго чакате, толкова по-скъпо ще ни струва, толкова повече пари на данъкоплатците ще отидат за сектор, който няма бъдеще. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса.

Това каза пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия и отговорник за „Зелената сделка“ Франс Тимерманс. Той е у нас, за да участва във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Той бе категоричен, че не може да каже дали 2040 година е приемлива като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост.

„Когато става дума за Планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския План през следващите дни, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва“, каза Тимерманс.

„Качеството е далеч по-важен фактор от скоростта. Хората от ЕК в последните месеци са работили с българското правителство да създадат един хубав план. Сега е наша задача в Брюксел е да разгледаме и анализираме този план. Ще имаме няколко месеца, в които да го сложим в действие. В момента, в който това се случи, могат да започнат и инвестициите в България“, поясни още Тимерманс за българския План за възстановяване и устойчивост, който бе одобрен от служебното ни правителство вчера, а днес трябва да бъде представен пред Брюксел.

Според зам.-шеф на ЕК „зелената енергия“ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще.

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: „В момента със съпругата ми живеем в Белгия, плащаме авансово 220 евро на месец, но аз знам, че вече тази сума няма да е достатъчна за покриване на сметката, защото сумите се покачват драстично. Предполагам, че в края на годината ще трябва да се плати доста повече“.

Той обясни, че ситуацията с високите цени на електроенергията е свързана с COVID пандемията. Тимерманс уточни, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били дори и по-високи. Според него е могло да се предвиди ценовият скок заради развитието на икономиката, но има и други фактори, които е нямало как. 

„Заради COVID намалява предлагането на газ, хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че това е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, обясни зам.-председателят на ЕК.

Относно твърдението, че Москва задържа количества газ, за да създаде по-високо търсене и повишаване на цените, Тимерманс отговори, че Русия изпълнява своите договори с Европейския съюз и Брюксел нямало причина да смята, че руснаците притискат пазара.

„Търсенето е огромно в световен план. В Китай това също е голям проблем. Русия се опитва да достави максимални количества и на Китай. Нямаме причина да смятаме към момента, че Русия по някакъв начин манипулира пазара“, заяви още той.

Тимеманс коментира и газопровода „Северен поток 2“. Според него от германските власти зависи дали проектът може да се лицензира по-рано.

Прегледана: 71406

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече