Как да изберем бинокъл?

0

- Advertisement -

Изборът на правилния бинокъл не е лесна задача. За да може покупката на бинокъл да не се превърне в неприятна грешка, е необходимо внимателно да се третира въпросът по неговия избор. Ето защо, преди да отидете в магазина, трябва да се запознаете с основните видове и характеристики на бинокъла.

Категория

Когато избирате бинокъл, трябва да решите целта на използването му. Защото изборът ще зависи пряко от това. Сега на пазара има огромно разнообразие от бинокли за различни видове дейности: туристически, ловни, театрални, астрономически, морски, за наблюдение на природата, общи.

Бинокъл за туризъм/туристически бинокъл

Калъфът на такъв бинокъл трябва да е лек и компактен, добре е да е гумиран. Туристическият бинокъл може да се използва за наблюдение по всяко време на деня.

Бинокъл за деца

Детският бинокъл се избира според възрастта. За малки деца на 6-9 години препоръчваме да се избират бинокли с маркировката FF, фокусът им е вече зададен и не се изисква повече допълнителни настройки. За по-големи деца биноклите с фокусиране вече са подходящи, те ще могат да го регулират сами. Бинокълът трябва да бъде компактен и лек. Препоръчителният размер на обектива е 30-35 мм.

Ловни бинокли

Те се използват на лов за наблюдение на бъдещата плячка. Ловният бинокъл трябва да е с малки размери, с високо съотношение на блендата. Добре е, ако е оборудван с допълнителни функции: стабилизатор на изображението, далекомер, висотомер, компас, термометър. Тези модели трябва да са достатъчно здрави. Ловът не е лесна разходка в парка, калъфът трябва за предпочитане да е  гумиран, а лещите да бъдат стъклени. Увеличение 4 – 8 пъти, диаметър на обектива 25 – 40 мм.

Морски или тактически бинокъл

Това са бинокли с военно качество със специални изисквания, които могат да се използват и за риболов. Те трябва да се справят с работата си при всякакви метеорологични условия, затова имат влагоустойчив и гумиран корпус с максимална защита срещу мъгла, влага и прах. Водоустойчиви до 5 метра, с вграден далекомер и компас, и азотен пълнеж. Морските бинокли  са изключително подходящи и имат много добри характеристики.

Бинокъл за природата

Те могат да имат както голямо увеличение, така и ниско увеличение с компактен обектив. Всичко зависи от вашите предпочитания при наблюдение на дивата природа.

Общ тип бинокъл

Това е най-често срещаният тип бинокъл. Той е универсален и е подходящ за много цели. Има средни характеристики: тегло, размер, цена.

Увеличение и диаметър на обектива

Бинокълът се идентифицира с две числа, например 8×42 или 20×60. Първото число показва колко пъти увеличава изображението. В зависимост от увеличението има няколко категории:

  • Малко увеличение (3 до 5 пъти);
  • Средно увеличение (6 до 10 пъти);
  • С голямо увеличение (10 до 30 пъти).

Преди да изберете бинокъл на база неговото увеличение, първо трябва да решите за какво ви е необходим. В гора или на друго място с много видими препятствия (под формата на дървета, храсти, сгради и т.н.) нямате нужда от бинокъл с голямо увеличение и дори с увеличение от 15 или повече пъти ще почувствате силен тремор.

Второто число показва диаметъра на обектива, който се измерва в mm и определя блендата. Колкото по-голям е диаметърът на обектива, толкова по-добро и по-ярко е изображението.

Вижте още актуална информация в сайта Brannik.bg.

Прегледана: 83566

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече