Гешев напусна Дом 5 на резиденция „Бояна“

0

- Advertisement -

Главният прокурор Иван Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна”, съобщава „Свободна Европа“ като се позовава на отговори на Правителствената информационна служба. От тях се разбира, че към момента е освободена вилата, в която шефът на обвинението и семейството му живееха от лятото на 2020 г., в непосредствена близост до премиера и президента.

Гешев и жената, с която живее, са подали заявления за прекратяване на договорите за дългосрочно ползване на правителствения имот на 1 септември тази година. Срокът на предизвестията им е един месец – до 1 октомври. Семейството на главния прокурор обаче се е изнесло предсрочно. На този етап не са известни мотивите, с които Иван Гешев е напуснал Дом 5 в правителствената резиденция.

И миналото лято, и това пред правната комисия, той твърдеше, че се е настанил там, заради сигнали, свързани със сигурността му, а препоръката е на всички служби за сигурност в страната.

Според отговорите на Правителствената информационна служба обаче, държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратура на Република България“. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата “се цитира резултат от проведено охранително обследване” от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

В края на август служебният вътрешен министър Бойко Рашков се усъмни в достоверността на сигналите за заплаха срещу главния прокурор. Той твърдеше и, че той е пазен от три служби едновременно и обяви, че полицейска патрулка обикаляла около резиденцията. Прокуратурата обяви твърденията на Рашков за лъжа.

Седмица по-късно Иван Гешев е подал предизвестие за прекратяване на ползването на Дом 5.

Прегледана: 108483

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече