Партиите започват да се регистрират за изборите от днес в ЦИК

0

- Advertisement -

ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за президентските и предсрочните парламентарни избори на 14 ноември.

Основното, което трябвало да направят кандидатите е да представят списък с имена и подписи на гражданите, които подкрепят регистрацията -2500 е изискването на Изборния кодекс.

Крайният срок е 29 септември. До 12 октомври трябва да приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент. На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетините с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.

Министерският съвет одобри план-сметката на вота – 123 милиона и 800 хиляди лева – толкова ще струват президентските и парламентарните избори. Така грубо в рамките на една година от държавната хазна за избори са похарчени над 250 млн. лв. – това включва и предстоящия вот на 14 ноември.

Ако трябва да бъдат купени допълнителни машини за гласуване за изборите 2 в 1, кабинетът ще отпусне допълнителни средства. „Сиела Норма“ е готова да достави 5000 машини за гласуване – на цена от 5 200 лева на устройство, което прави 26 млн лева общо. Това става ясно от писмо, изпратено до ЦИК.

Фирмата е готова да осигури логистиката на машинния вот на 14 ноември срещу 13,5 млн. лева, което включва и транспорт на машините в чужбина.

Днес в 18 ч от фирмата са поканени в ЦИК във връзка с обществената поръчка за техническото обслужване.

За разлика от предходните избори, този път ЦИК има достатъчно време за подготовката на разяснителна кампания за гласуване с машини, обясни говорителя на ЦИК Цветозар Томов. А избирателите в аванс трябва да знаят, че ще гласуват на една машина.

„Ще се гласува на една машина със сигурност и със една смарт карта, която ще използва избирателя като ще сменя екраните, за да се прехвърли от единия вид избор на другия. Ако има такова желание, избирателите ще имат възможност и да гласуват само на един от двата избори, ако това е тяхното намерение“, допълни Томов.

Каквото и да е намерението на избирателите – избори две в едно у нас не са прецедент и със сигурност – според анализаторите – ще доведат до по-висока избирателна активност.

Прегледана: 109794

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече