Посланикът на Афганистан у нас: Бежанският поток ще се засили, но не с икономически, а с политически мигранти

0

- Advertisement -

Според посланика на Афганистан в България Н.Пр. Мохаммад Сайфи, моментът за изтеглянето на международния контингент от страната не е бил подходящ, а напускането на президента Ашраф Гани е създало властови вакуум.

Бежанският поток към страната ще се засили, смята той, но това вече няма да са икономически, а политически мигранти. Това заяви посланикът Мохаммад Сайфи в интервю за БНТ. Ето какво каза той:

„Надяваме се, че няма да се върнем в онези времена, преди 20 години. Ще се постараем, още сме живи, борим се. Младите афганистанци не искат да се връщат назад. Особено жените и младите момичета, не искат бурки, не искат да се стоят затворени по домовете си. Ние вече не сме онези хора от преди 20 години. Вече знаем какво е демокрация, какво е свобода. Никой, нито талибаните, нито който и да било, ще ни върне назад.

Но аз съм убеден, че след този момент, след вчера ще има милиони, милиони наши политически и хуманитарни бежанци към Запада, България и целия свят. За съжаление.

България в Източна Европа има висок авторитет. Особено със създаването на проекта „Три морета“, страната ви има много висок авторитет. Ето защо ни се иска България да създаде един консилиум за защита интереса на нашия народ. Нашият народ не иска хляб, не иска кислород, иска само свобода. Свобода без война.“

В интервю пред bTV посланикът заявява, че бягството на президента е създало хаос и беззаконност. Според д-р Мохаммад Сайфи, ако талибаните съставят правителство, войната ще свърши, но народът не желае те да са на власт.

Ако талибаните изпълнят обещанието си и съставят правителство, войната ще свърши. Те искат властта, както и преди 20 г., но това не е възможно, никой не е съгласен. Нашите младежи живеят в условията на демокрация вече 20 г., жените ни не искат да живеят по начина, по който са живели по-рано, искат да имат образование, да работят и затова има съпротива, заяви Мохаммад Сайфи. 

Той допълни, че след като президентът е избягал, народът живее в условия на беззаконност и хаос.

„Народът не иска да бъде под ръководството на талибаните. Младите жени и момичетата в Кабул искат да използват последната възможност да напуснат страната. Очакваме среща в Доха. Талибаните обещаха, че след изтеглянето на американците, те ще създадат коалиционно правителство. За съжаление, в последните дни те вече не говорят за това“, добави Сайфи.

По думите му всичко е започнало след изтеглянето на американските войски от страната през април, талибаните са обявили, че няма да воюват, а ще съставят коалиционно правителство с партиите, които са на власт. През последните седмици това се променя и те завземат всички територии около Кабул.

„Президентът напусна страната без предупреждение и избяга в неизвестна посока. Този вакуум в ръководството на Афганистан създаде изключително големи проблеми и талибаните се възползваха от момента. Не е ясно какво ще се случи“, каза още Сайфи.

Посланикът на Афганистан в България благодари на страната ни за хуманитарната помощ през годините.

Прегледана: 132313

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече