Андрей Живков: АЕЦ „Белене“, уж замразена, но още гълта пари

0

- Advertisement -

Проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“, макар и с напълно неясно бъдеще, продължава непрекъснато да поглъща пари.

Общата стойност на текущите разходи по проекта за последните 2 години възлиза на 10 028 000 лв. Това съобщи служебният енергиен министър Андрей Живков в отговор на парламентарно питане на Мартин Димитров от „Демократична България“.

Десният депутат посочи, че за „Белене“ са били похарчени около 3 милиарда лева до 2018 г. И констатира, че след това проектът се превръща в „черна дупка“ – няма никаква информация за разходите, които са направени впоследствие.

В отговор министърът представи разбивка на разходите за периода от 1 юни 2019 г. до 30 юни 2021 г. На 4 598 000 лв. възлизат амортизационните отчисления. 204 000 са похарчени за материали (гориво, резервни части, работно облекло), 3 126 000 лв. за външни услуги (охрана, застраховки и др.) и 1 591 000 лв. за персонал. А на 8 ноември 2018 г. е подписан договор между НЕК и Атомекспорт – клон Белене на обща стойност 960 000 лв. без ДДС за преконсервация на оборудването с дълъг цикъл на производство за първи и втори блок на АЕЦ „Белене“.

Живков заяви, че има и разходи, които не влизат в този отчет, но скоро ще се появят. „Това са разходи за оборудване, което не е довършено и се намира все още на територията на двата завода в Русия, които са във Волгодонск и Санкт Петербург, и досега ние нито сме си ги взели, нито сме плащали за тяхното поддържане там. Но това в най-скоро време ще се случи“, каза министърът. Той обаче не можа да каже на колко възлизат тези предстоящи разходи.

Прегледана: 130785

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече