ГЕРБ отпадна от кметската надпревара в Благоевград

0

- Advertisement -

ГЕРБ отпадна от кметската надпревара в Благоевград. Другата неделя ще се проведе балотаж, след като частичните избори вчера не излъчиха краен победител, съобщи в. Сега

С 35.3% (6400 избиратели) първият тур бе спечелен от Илко Стоянов, издигнат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН). Втори е досегашният кмет Румен Томов, номиниран от инициативен комитет и подкрепен от БСП – 28.6% (5200 избиратели). Извън балотажа остана председателят на общинския съвет доскоро Андон Тодоров, състезавал се като независим с подкрепата на ГЕРБ – 19.6% (3400).

В изборите участваха още четирима кандидати. Те се подредиха така: Стефан Делиов („Ние, Гражданите”) – 5.5%, Цвета Рангелова („Възраждане“) – 4%, Виктория Каракостова  („Демократична България“) – 3.5% и Людмила Костадинова (инициативен комитет) – 1.7%

Малко след края на изборния ден Стоянов и Томов направиха кратки изявления пред медиите. „Това ще е битка на новото срещу старото“, заяви човекът на ИТН по повод факта, че ще се изправи срещу досегашния кмет. Томов пък каза, че ако хората оценят стореното от него през мандата му, ще успее на балотажа. 

Вотът събра 27.6% избирателна активност. Тя е около два пъти по-малка спрямо редовните избори в Благоевград през 2019 г., но е обичайна за междинни избори. Най-ниска бе активността в ромските секции – към 15%. 

Машинното гласуване, което за първи път бе тествано в масов вариант след промените в изборното законодателство, не създаде проблеми. От местната ОИК коментираха, че хората са се справили добре. В 120 секции се гласуваше с машини. От тях големите са 54, там бяха инсталирани по две устройства. Хартиен вот се проведе само в 20 малки секции.

До частичния вот се стигна, след като победителят от 2019 г. Румен Томов бе отстранен. Оказа се, че той не е заличен навреме като собственик на фирма. Делата се точеха през целия му мандат.

ПРОТЕСТ И СТАТУКВО

Местните коалиционни групирания до голяма степен бяха проекция на събитията в национален мащаб. Човекът на ИТН Илко Стоянов бе подкрепен от „Изправи се! Мутри вън!“. Зад претендента на ГЕРБ Андон Тодоров пък застанаха ВМРО, НФСБ и „Воля“. Друг любопитен нюанс е, че много рядко досега ГЕРБ се състезаваше на кметски вот чрез независима кандидатура. Но това бе наложително сега в града, защото позициите на партията са разклатени след преминаването на по-предишния кмет Атанас Камбитов във формацията на Цветан Цветанов.

Прегледана: 124005

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече