Икономическият министър: Има риск и за свестните фирми след „Магнитски“

0

- Advertisement -

„Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора“, да не попаднат под ударите на санкциите. Това коментира в интервю за БНТ министърът на икономиката Кирил Петков по повод санкциите, които САЩ наложиха на 2 юни по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски, Васил Божков и свързаните с тях над 60 дружества. Заради корупция по закона „Магнитски“ освен тях двамата бе санкциониран и зам.-председателят на бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков, а още трима българи бяха вкарани и в черния визов списък на Вашингтон.

„САЩ ни каза, че всеки, който оперира с тези хора, се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице, има риск САЩ и техните финансови партньори да вкарат това лице в списъка и да замразят средствата му“, обясни министърът. 

Той даде пример с Държавната консолидационна компания (ДКК), на която като министър на икономиката е принципал и която се занимава с ремонта на язовирите. „Ако утре ДКК почне да работи с Пеевски, и тези язовири се строят от фирми на Пеевски, това означава, че автоматично ДКК става асоциирана такава компания и американското правителство може да направи запор на наши сметки“, обясни Петков. „Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора“, допълни той. 

Затова държавата първо трябва да ограничи асоциираните лица. „Българската икономика е малка, свързана. Тази корупционна зараза трябва да бъде ограничена“, каза министърът. По думите му Министерският съвет е предложил възможно най-тясното тълкуване на асоциираност – всички фирми, в които тези лица са участвали и техните съдружници, които са подписвали нещо с Пеевски и Божков. „Ние не казваме на хората да не работят с тях, но държавните компании не можем да си позволим да работим с тях“, обобщи министърът смисъла на т.нар. черен списък от фирмите на двамата санкционирани бизнесмени.

Петков тръгва днес на обиколка на няколко язовира, за да види как са ремонтирани с парите от ДКК, която има 600 млн. лв. за тази дейност. „Назначих комисия да провери тяхната работа (на ДКК). И първият преглед светна няколко червени лампички. Например само 10 от 400 язовира са ремонтирани“, каза министърът. 

Министърът вече е подал кандидатите за надзор на Българската банка за развитие (ББР) и следващата седмица очаква те да бъдат одобрени от БНБ. По думите му те имат много добро образование и са работили в големи банки и консултантски фирми. Миналата седмица Петков уволни членовете на надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Формалният повод беше отказът им да се явят на среща-разговор с него, на която да предоставят подробна информация за раздадените от банката кредити.

ББР вече има нов устав, който слага таван на кредитите от 5 млн. лв. така трябва да се спре практиката да се раздават кредити от над 100 млн. лева, както беше установено при проверка на банката след встъпването му в длъжност. Тогава се разбра, че 8 фирми са получили кредити за около 1 млрд. лева.

Прегледана: 99908

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече