В ЕС са поставени 200 милиона дози срещу ковид, България е последна

0

- Advertisement -

Най-малко 200 милиона дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в Европейския съюз. Това сочат данните на здравните служби на държавите-членки, предоставени на агенция “Франс прес” (АФП) и цитирани от Юрактив.

Достигнатият праг от 200 милиона ваксини означава, че ЕС е на прав път към постигане на целта си за пълна ваксинация на 70% от възрастното население до края на юли. Това са приблизително 255 от общо 448 милиона души население.

Към 08:30 сутринта на 18 май, поне 200 милиона дози са поставени в ЕС, според данните на АФП.

Най-малко 52,9 милиона души са напълно ваксинирани с две дози на БионТех/Пфайзер, Модерна и АстраЗенека или с една доза от еднократната ваксина на Джонсън&Джонсън.

Това се равнява на 11,8% от населението на ЕС.

Данните показват, че Малта е лидер във ваксинацията в ЕС, като 32,5% от малобройното население на страната е напълно ваксинирано, а България  изостава драматично със само 6,1%.

Сред по-големите държави в ЕС Германия има 11,1% напълно ваксинирани, Франция – 13,5%, Италия – 14,6%,  а Испания – 15,4%.

По данни на АФП, в световен мащаб са поставени 1,5 милиарда дози.

За сравнение с други богати страни, Израел е ваксинирала с две дози 59% от населението си, в САЩ напълно ваксинираните са 35%, а във Великобритания – 30%.

АФП потърси Европейската комисия за коментар за достигането на важния етап на ваксинация, но тя не отговори веднага.

Комисията обаче заяви, че по нейния Механизъм за издаване на разрешение за износ на ваксини са одобрени 941 заявки за износ от фармацевтични компании и само една  пратка е била отхвърлена – 250 000 дози АстраЗенека през март, предназначена за Австралия.

Износът на ваксини от ЕС е достигнал 45 страни и територии, включително САЩ, Великобритания, Израел, Индия, Австралия, Канада и Бразилия.

Прегледана: 94934

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече