Раздяла за милиарди: Бил и Мелинда Гейтс се развеждат

0

- Advertisement -

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда обявиха, че са решили да се разведат след 27-годишен брак.

Новината се възприема като сътресение в света на благотворителната дейност, тъй като двамата ръководят фондацията, носеща техните имена, и разполагаща в момента (по данни на CNBC) с над 51 милиарда долара.

Засега няма подробности за финансовите последици от развода, който идва 2 години след раздялата в семейството на Джеф и Макензи Безос, пише „Дневник“.

„След много обмисляне и много усилия за нашите отношения взехме решение да сложим край на нашия брак“, обявяват двамата в профилите в „Туитър“ на Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс. „Повече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в следващия етап от нашия живот. Молим за лично пространство за семейството ни, за да преминем към един нов живот“, допълва съобщението.

Двамата се срещат за пръв път през 80-те години, когато Мелинда започва работа за „Майкрософт“, основаната от Бил и Пол Алън компания, превърнала го бързо в най-богатия човек на планетата. Те имат 3 деца – Дженифър (25), Рори (21) и Фиби (18).

Фондацията им „Бил и Мелинда Гейтс“ подкрепя с милиарди долари каузи като борбата със заразните заболявания, ваксинирането на деца и мерки за борба с последиците за климата от дейността на човечеството.

С инвеститора Уорън Бъфет те застанаха зад ангажимента да дадат за благотворителност поне половината от богатството си. Според сп. „Форбс“ в момента Бил Гейтс е четвъртият по богатство в света със 124 млрд. долара.

След бизнес вечеря през 1987 г. в Ню Йорк двамата започват да излизат заедно и по-късно Бил Гейтс споделя за документален филм на „Нетфликс“: „Толкова се харесвахме, че имаше само две възможности – или ще се разделим, или ще се оженим.“

Тя е казвала, че Бил – методичен, дори когато става дума за подобни неща – съставил списък с ползите и минусите от това да сключат брак. По повод продължилите седмици наред разговори дали да се оженят Мелинда Гейтс обяснява по-късно, че историята със списъка не е заради нея, а защото той имал проблем с това дали ще постигне баланс между работата и семейния живот.

Двамата се женят през 1994 г. на хавайския остров Ланаи. Твърди се, че наели всички хеликоптери наоколо, за да попречат нежелани гости да прелитат над церемонията и партито им.

Фондацията им е основана през 2000 г., а през 2020 г. Бил Гейтс се оттегли и от управителния съвет на „Майкрософт“, за да се съсредоточи върху благотворителната дейност.

Мелинда е споделяла, че бракът им е бил „изключително труден“ и че Бил работи по 16 часа на ден и едва отделя време за семейството си.

„Повярвайте ми, спомням си някои дни, толкова трудни за брака си, че човек си мисли: „Мога ли да продължа да го правя“, обясни тя пред „Сънди таймс“ през 2019 г.

Прегледана: 69494

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече