Добра вест за сънародниците ни зад граница: Падна ограничението от 35 избирателни секции в държави извън ЕС

0

- Advertisement -

Падна ограничението от 35 избирателни секции за страни, извън ЕС. Депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промени в Изборния кодекс. Текстът, след прегласуване, поискано от ГЕРБ, бе подкрепен от 117 народни представители, „против“ – осем, 107 се въздържаха. 

След гласуването му имаше ръкопляскания и викове „Браво“, а спорна точка в дебатите се оказаха секциите в Турция, в които от БСП видяха възможност „Анкара да е брокер в 45-ия български парламент“, предаде Дир.бг. 

Предвижда се избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели. Освен това секция ще се образува и на тези места, в които на проведени до пет години преди вота избори е имало поне една избирателна секция с гласували в нея не по-малко от 100 избиратели.

Избирателна секция ще се образува и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, като ще се взема предвид общият брой подадени заявления или общият брой на гласувалите на предходни избори, дори броят на подадените заявления да е по-малък от 40.

При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз.

По време на дебата по второто четене на Изборния кодекс, народният представител от групата на БСП Велизар Енчев попита дали „концертите с възрожденски песни са били примамка“ след като „предложението за секциите извън страната връща Турция като решаващ фактор в изборния ни процес“.

„През 2016 г. 43-ото Народно събрание реши в страни, извън Европейския съюз броят на избирателните секции да бъде ограничен до 35 секции в държава. Това предложение на патриотичния фронт бе подкрепено от партия ГЕРБ и тогавашния Реформаторски блок. По инициатива на партия „Има такъв народ“ днес се предлага да се върне старото предложение отпреди 2016 г. Кого обслужва това предложение? То обслужва ДПС, то позволява на Анкара да е брокер в 45-ия български парламент“, каза още Енчев и попита депутатите от „Има такъв народ“ дали не се ли срамуват от това.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ прогнозира, че при гласуването на този текст за секциите извън страната ще се види мнозинство от ГЕРБ и БСП и че „всички българи, които живеят в Великобритания, САЩ и Канада, ще видят как ще им забранят да гласуват“.

А според председателя на парламента Ива Митева „отново делим гражданите на живеещи в България, в Европейския съюз и в страни, извън ЕС. Тя добави, че няма такава практика в друга държава-член на Общността, където гражданите да се делят въз основа на това къде живеят.

„88 хиляди българи във Великобритания заявиха, че искат да гласуват и заради ограничението бяха лишени от това право, даде аргумент Митева. Абсолютно недопустимо е да се възпрепятства правото на глас на българските граждани, когато не им осигуряваме алтернативния способ да отидат и да гласуват – по пощата, например“, изтъкна тя.

Вежди Рашидов от парламентарната група на ГЕРБ-СДС посочи: „Тези, които плащат данъци на други държави, не ми се струва, че трябва да определят моя начин на живот. Законодателството предвижда да признаем, че всички са граждани на българската държава“.

Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“ поиска подкрепящите ограниченията да се погледнат в огледалото и да видят дали не виждат нещо друго.

А депутатът от „Демократична България“ Манол Пейков каза, че без ограничения във Великобритания е трябвало да има 53, а не 35 секции и ако депутатите не премахнат ограниченията, не са достойни да заемат местата си в залата.

Прегледана: 75704

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече