Безобразие! Мъж с коронавирус почина, докато чака линейка

0

- Advertisement -

43-годишен мъж от София е починал преди дни в София, след като Спешна помощ не са се отзовали на повикванията. Това твърди майката на Станислав Илиев пред NOVA. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва проверка по случая след разпореждане на здравния министър.

На 2 април жената звъняла пет пъти на телефон 112 като обяснила, че синът й има симптоми на коронавирус – висока температура, отпадналост и хрипове. Самата тя имала положителен PCR и е била изолирана вкъщи. Екип обаче така и не отишъл на адреса. На следващата сутрин младият мъж издъхнал. Тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта.

„На 2 април синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43 ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа“, разказа майката Евгения Илиева.

Тя добавя, че състоянието на синът й било променливо. На следващата сутрин той вече бил в тежко състояние, дишането му била затруднено, имал и пяна на устата.

„Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6.40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс, беше починал“, добави майката.

На въпрос дали е имал придружаващи заболявания, тя уточни, че само преди 5 години имал масивен кръвоизлив в стомаха. Тогава е бил спасен и не е имал допълнителни проблеми. Не пиел и не пушел.

Евгения разказа още, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав. Той не дошъл на посещение у тях.“Питах го дали този антибиотик, който изписа е подходящ, защото не действа. Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма“, коментира още жената, която подчерта, че личният лекар е отказал да бъде направен тест за коронавирус на сина й.

От Спешна помощ коментираха случая в ефир по телефона.

„Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва обаче запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето“, казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя добави, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, твърди Сунгарска.

Не е потвърдено официално дали мъжът е починал от коронавирус, но според медиците пяната на устата не била характерен симптом.

Майката е подала жалба и до Здравното министерство. Засега е получила само отговор, в който поискали името и ЕГН-то на на сина й. Направила го е, но все още няма отговор.

Прегледана: 54231

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече