Обрат! Нинова е готова на коалиция с всички без ГЕРБ

0

- Advertisement -

Лидерът на БСП няма да подава оставка, за да не хвърля партията в хаос

С уговорката, че няма да подава оставка като лидер на БСП, Корнелия Нинова обяви, че партията й е готова да участва в „анти-ГЕРБ коалиция“ и че формулата „всички срещу ГЕРБ отговаря на предизборните им намерения“.

Нинова, чиято партия претърпя пълен крах на вота в неделя и остава трета политическа сила след „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, даде още да се разбере, че е склонна на договорки с неговата формация. „Ще гласуваме против мандат на ГЕРБ и след като бъде връчен втория за съставяне на правителство, тогава ще разгледаме ситуацията конкретно“, обясни водачът на БСП.

В името на партията

Нежеланието си да се оттегли тя обясни с предстоящото свикване на новото Народно събрание и избор на правителство, а вероятно и предсрочни избори, заради което левицата не може да остане без председател и да се захваща с вътрешни избори. „Бях избрана само преди 6 месеца с голямо мнозинство в партията“, изтъкна соцлидерът. И допълни: „Напълно разбирам, че отговорността ми е лична, но в същото време разбирам, че не мога да хвърля партията в 3-месечни вътрешни процедури.“

Нинова предложи оставките на цялото Изпълнително бюро на левицата. При първа възможност, когато здравната ситуация позволява, Националният съвет на БСП ще се събере присъствено, за да излъчи ново бюро. Тя призна, че е имало членове на бюрото, които са поискали нейната оставка, но отказа да разкрива повече подробности по вътрешнопартийния живот.

Последиците от загубата

„Поставихме си цел да бъдем първа политическа сила. Не я постигнахме, даже отстъпихме второто място. За нас това е тежка загуба, но апокалиптичните картини, които се чертаят от някои говорители за БСП, са пресилени. Били сме в такова състояние и сме излизали след това от него, така че обективно и разумно отчитаме загубата, но и гледаме напред“, заяви Нинова.

Като причини за загубата тя изреди: БСП се възприема от избирателите като част от статуквото; повечето българи са гласували за хора, които не са управлявали по време на прехода; COVID кризата е повлияла на резултата на левицата, защото е изплашила нейните избиратели; от БСП са взели гласове Мая Манолова и Слави Трифонов; вътре в партията е имало хора, които са работили за други партии. „През цялото време ние се борехме на два фронта, и вътре, и вън, с един общ опонент – задкулисието и нежеланието на статуквото да се промени“, неясно описа водачът на левицата враговете си.

В същото време тя похвали партията си, че е била „с ясна програма, конкретен план, позитивна кампания“.

Срещу ГЕРБ докрай

Нинова се ангажира, че няма да вкара БСП в коалиции, включващи ГЕРБ под каквато и да е форма: „Основната ни задача беше да се разбие моделът ГЕРБ. След тези избори ГЕРБ повече не може да управлява и Борисов повече няма да е премиер. Но това е само началото. Този модел е проникнал навсякъде и ще продължава да се съпротивлява на промяната. Окончателното му отстраняване ще бъде дълъг процес. Ние ще сме против този модел докрай. Няма да подкрепим никакво правителство, предложено от ГЕРБ – със или без Борисов, от експерти или от политици.“

Соцлидерът смята, че „народът ни подреди така, че без БСП бъдещите решения на Народното събрание не могат да се вземат“. С това на практика заяви, че няма да се остави да бъде заобиколена от останалите играчи в предстоящите политически преговори.

По думите й страната навлиза в политическа криза. „Затова призоваваме всички, спокойно, без емоции, с мъдрост да разсъждаваме оттук-нататък как да се действа“, обяви тя загадъчно. А след малко добави: „Формулата „Всички срещу ГЕРБ“ отговаря на обявените ни предизборни намерения, а и на нашето четиригодишно поведение.“

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 53027

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече