(Не)очаквано: ГЕРБ убедително печели вота в големите ромски квартали

0

- Advertisement -

Партията на Борисов подмина ДПС в махалите на София, Пловдив, Варна и Сливен

На изминалите парламентарни избори ГЕРБ е първенец по вот в големите ромски махали на България, показа справка на „Сега“ в протоколите на секционните избирателни комисии. Малко по-назад в резултата е ДПС.

В София ГЕРБ успя да извоюва победа единствено в 25-и многомандатен район, където се намира кв. „Факултета“. Проверка в сайта на ЦИК на резултатите от секциите в ОУ „Тодор Каблешков“ в ромския квартал показа, че избирателите там са осигурили на партията на Бойко Борисов 857 гласа. Далеч след това остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов с 253 гласа, както и БСП с 247 гласа. Във „Факултета“ само 13 човека са гласували за ДПС.

Малко по-различна е изборната картина от секциите в СУ „Димитър Страшимиров“, където гласува ромската махала на столичния кв. „Христо Ботев“. Там отново ГЕРБ печели първото място с 1912 гласа, но ДПС този път получава подкрепа от 1010 избиратели. Изненадващо малко по-назад се нарежда „Демократична България“, за която са гласували 877 души. 

Ромите в кв. „Максуда“ във Варна също са пуснали бюлетина в полза на ГЕРБ. Там тя получава 453 гласа, а партията на Слави Трифонов е на второ място с 320 гласа, отчитат секционните избирателни комисии в местното ОУ „Отец Паисий“. Срещу ДПС са записани 187 гласа, а коалицията между ВОЛЯ и НФСБ печели 132 вота. Толкова получава и БСП

В пловдивския квартал „Столипиново“ ГЕРБ отново е безапелационен победител, показват данните от СИК в три училища – ОУ „Пенчо Славейков“, НУ „Кирил Нектариев“ и СОУ „Найден Геров“. Там за партията на Борисов са гласували 1933 души, а доста по-назад остава ДПС с 1660 гласа. Няколко стотин гласа имат още БСП и „Има такъв народ“. Сходно са разпределени силите и в другия ромски квартал на Пловдив – „Шекер махала“, където ГЕРБ взима 322 гласа, като само 4 по-малко са гласовете на ДПС.

Не прави изключение и ромската махала на Сливен, чийто жители гласуват в 6-то ОУ „Братя Миладинови“. Още в ранните часове на изборния ден пред училището имаше голямо струпване на хора. Там 614 души са пуснали бюлетина за ГЕРБ, а 492-ма за ДПС. Трети по резултат в тези избирателни секции е БСП с 252 гласа. Жителите на „Надежда“ си останаха традиционалисти и пренебрегнаха машинния вот. 

ГЕРБ губи ромския вот единствено в махалата на Пазарджик. Хората от квартал „Изток“, които гласуват в прогимназията „Св. Св. Кирил и Методии“ и НУ „Георги С. Раковски“ са пуснали бюлетина почти единствено за ДПС. Движението за права и свободи печели там 632 гласа, а останалите партии получават по десетина гласа.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 52966

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече