Отчаян ход?! Борисов предложи експерти да управляват до декември

0

- Advertisement -

Епидемията изведнъж стана повод лидерът на ГЕРБ чрез молба да търси партньори

Премиерът Бойко Борисов предложи експерти да управляват страната до декември. Идеята му реално означава експертен кабинет, подкрепен от парламентарно представените партии. Той призова опонентите си за мир, като няколко пъти ги нарече “Мили мои“. „Нали съединението прави силата? Това ни е гербът. Хайде да видим дали можем да се обединим в името на държавата“, каза лидерът на ГЕРБ. Той предложи всички да излъчат експерти, но подчерта, че в ГЕРБ били най-големите специалисти, а останалите партии нямали нито опит, нито хора.

Борисов направи обръщението си в двора си в Банкя, на фона на падащия на парцали сняг. Зад него бе прословутият джип, с който кръстосва страната. Самият монолог, излъчен във “Фейсбук”, бе странен – Борисов хем се пъчеше, че е победител, хем личеше колко го е яд, хем го удари на молба за всеобщо смирение.

Борисов мотивира нуждата от обединение с епидемията, която благодарение на него народът не усетил, но пък трябвало да бъде овладяна. Другият фактор, който налагал помирение, бил влизането в сила на Плана за възстановяване на ЕС и в следващите месеци трябвало да бъдат разпределени милиарди. И двата довода прозвучаха цинично. Досега Борисов не се нуждаеше от партньори за овладяване на епидемията, която благодарение на неговото “перфектно” управление на кризата отне живота на 13000 души. А вече примамва и чрез оферта с европейски пари. За да е по-убедителен, той натърти, че западните партньори му имали доверие. 

Никога не съм казвал, че сме идеални“, каза Борисов. Но не пропусна да се самопохвали: „Чувам изказвания от типа „Важно е, че няма да е Борисов”. Разбира се, и без петел ще съмне, и без Борисов и без ГЕРБ, и без вас, разбира се. Имате ли по-опитен от мен, има ли някой по-голяма международна подкрепа? Някой, който да се е справял с три кризи – финансова, миграционна или пандемията сега?”.

„Мили мои, опоненти, познавам ви всичките. Всичките сте работили с мен или голямата част. Израдвайте се хубаво, вече сте в парламента! Станахте депутати! Нали това беше зорът от лятото? Искахте преврат, обяснявахте, че не ни искат хората.  Вместо да се дрънкаме кой е по-велик, нека да помислим дали не можем тази година да бъдем толкова консолидирани, защото светът и Европа ни гледат. Слушам, че тези с по 4%, 5%, 9% щели да правят нещо анти ГЕРБ и анти Борисов. Честито! Направете го! Но само си спомнете какво стана с кабинета на Орешарски, когато не си спечелил изборите. Ти нямаш морала, нямаш правото да излезеш да кажеш „аз съм по-достойният”, защото не си”, назидателно обясни той.

Борисов не пропусна и да спомене, че се радвал, задето толкова много формации влизат в парламента. Било му тежко да носи сам отговорностите досега, а именно в парламента се правела политиката. Думите са произнесени от човек, който тотално обезличи парламента, като упорито отказваше да се явява там, за да отговаря на парламентарни въпроси или да представя важни закони като бюджета на страната.

Освен всичко това, Борисов здраво похвали ГЕРБ. За първи път тя работела така, „както трябва една партия” – намек, че без Цветан Цветанов нещата са по-добре.

НА НОВ ГЛАС

Тезата за ексертен кабинет не е нова. Най-ярък застъпник от доста време й е ДПС. Борисов, разбира се, не искаше да чуе досега за нея. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 50949

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече