Проф. Николай Овчаров: Политиците акцентираха на лошото в кампанията си

0

- Advertisement -

Повечето политици акцентираха на лошото в предизборната си кампания, но много хора не си дадоха сметка, че България е в клуба на богатите и в клуба на европейските страни. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров в сутрешния блок на БНТ.

По думите му България се движи в една добра насока в последните десетилетия и трябва да минат още няколко десетилетия, за да може човек да прецени какво се е случило. Като си помислим ние, историците, 30 години са нищо и това е просто една капка в морето за нас. България е изминалата огромен път за това време, отчете историкът.

Историците има какво да дадем на хората, посочи проф. Овчаров и допълни, че трябва да имаме историческа памет и да се помни какво е било. Ние забравихме какво е било преди 89-та година, призна историкът и настоя да не се повтаря историята. Има исторически модели, които са се случвали в една или друга форма, но ако повтаряме едни и същи грешки, тогава вече е лошо, изтъкна проф. Овчаров.

Според него българският народ е един нормален народ и живее на базата на реалната икономически и пандемична ситуация. Не бих го нито подценявал, нито надценявал, отбеляза проф. Овчаров. Той посочи, че няма как да се избегне разделянето в историята. Нормално е и ние, и сърбите, и гърците да имаме различни гледни точки по темата за Република Северна Македония, уточни проф. Овчаров, който не може да каже какво ще пише в учебниците по история, тъй като трябвало да минат десетилетия, за да се види.

Ние трябва да бъдем действително твърди в нашата позиция, категоричен бе археологът и настоя да гледаме по-прагматично, рационално и обективно на историята. „Ние сме един нормален и добър народ, който е имал щастието да се насели на места с много древна история“, изтъкна проф. Овчаров.

Източник: БНТ

Прегледана: 50844

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече