Честността на изборите е в телефона ти: как граждани ще следят броенето на бюлетините

0

- Advertisement -


На последните местни избори в София видяхме, че няма никакво значение каква кампания правим. В България най-важното е да има застъпници или наблюдатели при броенето на бюлетините, защото в противен случай с нанасянето на данните в протоколите се извършват много манипулации“ – така Ивайло Мирчев, предприемач в областта на информационните технологии и кандидат за депутат на предстоящите избори от коалицията „Демократична България“ („Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“), описва раждането на идеята за „Ти броиш“.

Кампанията, която политическото обединение започна месеци преди изборите, цели да осигури гражданско наблюдение на преброяването на подадените във вота на 4 април гласове – както чрез участието в процеса на застъпници, така и чрез незабавно разпространение на информацията, което да не позволи манипулации на данните в нито един етап от отчитането на резултатите. Ако бъде успешна, това ще е първата толкова мащабна гражданска акция, свързана с избори, осъществявана на доброволни начала и възможна благодарение на съвременните технологии.

Алтернативна изборна комисия

От „Демократична България“ определят националната кампания „Ти броиш“ като опит за алтернатива на Централната избирателна комисия (ЦИК), която може да работи по-бързо.

Всичко, което трябва да знаете за изборите – четете тук.
Всичко, което трябва да знаете за:Избори 2021 (359)

Идеята е да бъдат осигурени над 12 хил. застъпници – по един във всяка изборна секция в страната и чужбина. По закон застъпниците имат право да присъстват в изборното помещение през целия ден, а след края му – да следят процеса на преброяване на резултатите от гласуването и изготвянето на протокола на секционната избирателна комисия (СИК). Всеки от тях има право да получи копие от подписания от членовете на комисията протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Според Изборния кодекс секционните комисии предават готовите протоколи в районните избирателни комисии, където данните се въвеждат в компютри и се проверяват и коригират. Това трябва да стане в рамките на 24 часа след края на изборния ден. След това районните комисии изпращат данните на ЦИК, където се прави още една контролна проверка на резултатите, а срокът за това е до 48 часа. Централната комисия разполага с общо четири дни, за да обяви окончателните резултати – за настоящия вот това означава до 8 април.

Още докато секционните комисии предават протоколите в районните, всеки от участниците в „Ти броиш“ обаче ще има задачата да снима с мобилния си телефон копието на протокола, което е получил, и да го качи в специално създадено мобилно приложение. Паралелен преброителен център ще обработва резултатите и ще ги качва в реално време на сайта на инициативата. Така информацията ще е достъпна за всеки, който иска да ги следи в реално време.

„Очакваме между 20 и 30 хил. протокола да пристигнат в изборната нощ.

Основната цел е до 3 ч. сутринта на 5 април да бъдат показани поне 99% от протоколите


 Ивайло Мирчев, 

кандидат за депутат от „Демократична България“Всички граждани и медии ще имат достъп до начина, по който е стигнато до това преброяване, тъй като ще публикуваме сканирани протоколи“, обясни пред „Дневник“ Ивайло Мирчев. Информацията и сканираните протоколи от комисиите се появяват на сайта на ЦИК обикновено в деня след изборите.

В отговор на въпрос организаторите на „Ти броиш“ обясниха, че е възможно да има разминаване между техните данни и тези, които ще обяви ЦИК, тъй като приложението няма как да проследи сгрешени протоколи от секционните комисии, които после са коригирани от районните. „Целта е фиксирана в това всички секционни протоколи да са публични“, обясни Мирчев.

От инициативата са предвидили в софтуерното приложение модул за сигнали и нарушения, които автоматично ще отиват в юридически център и там експерти ще решават кое да се превърне в жалба пред изборната администрация. На всеки час ще се изпращат сигнали и до медиите за нарушения, които са установени.

Софтуерът е с отворен код и ще може да се използва от всеки. От „Демократична България“ се надяват при интерес скоро да бъде предоставен за използване в други страни.

Да бъдеш застъпник

До момента за участие в инициативата са се записали 11 500 души, но броят им може още да нарасне, тъй като по закон застъпниците имат право да се заявяват в ЦИК до последния ден преди изборите. По данни на организаторите в чужбина също има интерес към наблюдението на броенето, но там се набират не застъпници, а членове на комисии. Преброителният център, който ще обработва получените данни, засега е над 300 души, целта е да достигне над 500.

В „Ти броиш“ може да се включи всеки български гражданин, като попълни този формуляр. Не е необходимо да е член на някоя от партиите в „Демократична България“. Трябва обаче да има предвид, че кампанията се организира от „Демократична България“ и формалната роля на участващия ще бъде на застъпник на обединението.

„За застъпниците не е предвидено заплащане. Те ще отделят доброволно от времето си в края и след края на изборния ден. Тази инициатива е единствена, в която застъпници и наблюдатели са такива, без да им се плаща за това“, обясниха от обединението.

Записалите се ще бъдат изпратени в секции на места и по ред, определени от обединението. „Някои от тях имат специфични желания – да са близо до дома си или в конкретно населено място, други са готови да отидат, където има нужда от тях. Има такива, които търсят изживявания и ще бъдат изпратени в най-тежките секции, като например такива в град Лом“, обясниха от „Демократична България“ за „Дневник“.Проблемно за пълноценната реализация на начинанието би могло да е покриването на всички секции, в които гласуват българите в чужбина, например в Турция, отчитат организаторите. Трудно е да се осигурят и застъпници за секциите в страната, които са твърде отдалечени от по-голям град.“Притеснява ни и дали няма да станем обект на хакерски атаки и опит да бъде саботирана работата на „Ти броиш“. Взели сме мерки, но никога не се знае дали такъв опит няма да успее“, коментира още Ивайло Мирчев.

Контрол, но не като видеонаблюдението

Инициаторите му твърдят, че приложението не замества исканото от редица извънпарламентарни партии видеонаблюдение на изборите. Записаните застъпници обаче могат да осигурят и видеонаблюдение, в случай че то бъде позволено от Върховния административен съд. Днес съдът заседава по жалбата на
„Демократична България“ срещу наложеното от ЦИК ограничение за снимане в секциите.

„В някаква степен „Ти броиш“ ще ограничи злоупотребите и гарантира честността. Кардинално възможностите за злоупотреби в секциите могат да се предотвратят само с видеонаблюдение, което има превантивен ефект върху хората от СИК, които са решили да правят нарушения под една или друга форма“, коментира Ивайло Мирчев.

От обединението заявиха, че са единствените, които ще правят паралелно преброяване, и се надяват на подкрепа от неправителствени организации, за да могат да са максимално ефективни.

Автор: Васил Хаджийски

Източник: „Дневник“

Прегледана: 51602

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече