На тези избори: За едно депутатско място се състезават 30 кандидати

0

- Advertisement -

ЦИК няма представа колко са избирателите под карантина, а ковид секциите дори още не са създадени

6895 са кандидатите за народни представители. Това означава, че за всяко депутатско място се състезават близо 30 души. В 9398 секции в страната ще има машини за гласуване. 409 са подвижните секции за хора с увреждания. Поне 88 ще бъдат разкритите секции в ковид отделенията на болниците.

Статистиката представи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров на брифинг в четвъртък.

Не се знае колко са избирателите с ковид

Оказа се, че въобще няма представа колко са избирателите, които в момента се намират под карантина или в изолация.“Тази информация може да бъде подадена само от общинската администрация, тъй като заявленията се подават там“, заяви Димитров. И се обърна към журналистите с въпрос: „Да ви попитам: знаете ли колко са общините и кога ще се натрупа тази информация? Общините са наистина голям брой, създаването на национални масиви не е толкова елементарен прицес.“ Накрая обяви, че евентуално в понеделник обществеността ще разполага с „такова общо число“.

Не е ясно и колко са мобилните секции

Другото, което изборните комисари не знаят, е колко ще бъдат секциите с подвижни избирателни кутии, които трябва да обиколят гласоподавателите, които са затворени по домовете им заради коронавируса. От думите на Димитров се разбра, че и сега продължават проблемите с попълването на комисиите с мобилните урни, за които, заради здравните рискове, не достигат хора. Говорителят на ЦИК директно призова партиите да номинират хора, включително „всички, които са изкарали вируса“. А на медиите обеща информация за броя на подвижните секции в изборния ден.

Всичко това засяга само избирателите с ковид, които са подали заявление, че искат да гласуват, преди изтичането на срока до 31 март. Гражданите, които са изолирани у дома от 1 април, няма да могат да се възполват от мобилните секции.

Гласуването в чужбина

Димитров заяви, че външното ни министерство е уверило, че работи по това избирателите и членовете на секционни комисии извън България да получат удостоверения, с които да гласуват, без да са ограничени от противоепидемичните мерки, които налагат местните власти – като вечерен час.

В четвъртък Франция например наложи ограничение на правото на придвижване на гражданите на своята територия. От рестрикциите обаче ще се направи изключение за нашите сънародници, които искат да пуснат бюлетина на 4 април, твърдят от българското МВнР.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 49498

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече