Обрат: БСП води пред ГЕРБ в ново социологическо проучване

0

- Advertisement -

БСП води пред ГЕРБ в ново социологическо проучване за политическите и електоралните нагласи на института „Рего“.

В предпочитанията за нов премиер на страната доминират мненията, че няма подходяща личност (24%). Лидерът на БСП – Корнелия Нинова е най-предпочитаният политик за бъдещ министър-председател (19.2%), докато действащият премиер е посочен като предпочитание от 17.1%. Слави Трифонов е предпочитан от 9% от респондентите. След него се нарежда Мая Манолова с 5,6 на сто.


.
Институт „Рего“

Що се отнася до готовността за гласуване се наблюдава висок дял (74,3%) на тези, които заявяват, че ще отидат до урните на изборите на 4.04.

.
Институт „Рего“

От заявилите, че ще гласуват, е много висок делът на хората, които все още не са решили за кого – 15 %. Според „Рего“ този дял е една от основните неизвестни в изборния ден.

От твърдо решилите да гласуват 28.2 % заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, Има такъв народ – 15.7 %, ДПС – 9 %, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9 %,  Демократична България – 5.2 %.  Всички останали остават под 4% бариера. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент.


.
Институт „Рего“

Разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7 %. Това са двете формации, които далеч преди всички останали си оспорват първото място.

На базата на последното изследване на „Рего“ (Х 2020) ясно се вижда, че БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб.

Очевидно проблемите с управлението на Ковид кризата – първото място по смъртност и последно по ваксинации в Европа са повлияли на избиратели за ерозията на подкрепа към управляващите през втората половина на предизборната кампания.

Любопитно е, че БСП се радва на електорална подкрепа най-вече сред най-възрастните и млади избиратели – над 60 години и до 30 години. Тя е предпочитана и повече сред жените. При ГЕРБ подкрепата идва от средната възраст и е полово балансирана.

Формацията на Слави Трифонов трайно се е установила на третото място. Тя среща основните си поддръжници сред младите до 30 годишна възраст. При ДПС, Демократична България и коалицията около Мая Манолова резултатите ще зависят от няколко основни фактора – степен на мобилизация, скрит вот, привличане или загуба на периферия. 

Целият букет от националистически формации остава извън парламента. Те станаха част от поредицата коалиционни партньори на ГЕРБ, които плащат цена за съвместното си управление. Няма никакви витални партии в лявото пространство отвъд БСП. Многобройните протестни формации с гръмки имена, дори не се улавят от изследването.

При ДПС и Демократична България традиционно се добавя вот от чужбина, който вдига резултата им. При електорални партии като „Има такъв народ“ по принцип има висока степен на емоционално желание за гласуване, но често този вот, основно младежки, не отива дисциплинирано до урните. От тези специфики са възможни колебания на резултатите по посока на повишение при ДПС и ДБ и намаление на резултата при „Има такъв народ“.

Институтът уточнява, че представените данни са от национално проучване, проведено сред 1004 пълнолетни български граждани в периода от 25.03.2021 г. до 28.03.2021 г. Изследването е проведено със собствени средства. То не мери вота в чужбина, купен вот, изборни измами в страната и чужбина.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 42586

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече