МВР и корупцията – борят се, но кой ще победи?!

0

- Advertisement -

Проявите на корупция в органите на МВР и на съдебната власт разклащат усещането за държавност у гражданите и доверието им в институциите

С поръчка за близо 1,5 млн. лв. с ДДС за обучение на 150 служители от дирекция „Вътрешна сигурност“ МВР направо си признава, че има проблем с овладяването на корупцията. „Корупцията в МВР и органите на съдебната власт в голяма степен обезсмисля всички организационни, функционални и санкционни мерки за превенция и противодействие на корупцията в различните сфери на обществения живот.

Тези органи са призвани да гарантират върховенството на закона и спазването на правата на гражданите. Поради високата отговорност, с която са натоварени, чувствителността към корупцията в тези сфери е по-висока и съответно реакцията при такова поведение следва да е безкомпромисна.

Проявите на корупция в органите на МВР и на съдебната власт разклащат усещането за държавност у гражданите и доверието им в институциите, пораждат чувство за несправедливост, неравенство и ненаказуемост и мотивират към незачитане на установения правов ред“, се сочи в техническата документация към въпросната обществена поръчка.

За целия период на проекта ще бъдат проведени общо 24 мероприятия със 150 служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР по актуални теми, свързани с прилагането на съвременни методи и средства за превенция и противодействие на корупцията. Те ще са тридневни и предвиждат семинари, кръгли маси, работни срещи за обмяна на опит и най-добри практики в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Събитията ще се организират в Пловдив, Хисаря, Сандански и к.к Боровец. Те са насочени към повишаване на капацитета на служителите от дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, по теми, свързани с корупцията сред служителите в системата на МВР, както и корупционни практики за нелегален трафик на хора и противодействие и пресичане на контрабандата с акцизни стоки. 

Проектът „Превенция и противодействие на корупцията“ е финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Отворени обаче остават въпросите:

– Защо се влагат толкова много средства за обучение на само 150 служители?

– Те досега не са ли знаели как да се борят с корупцията, след като вече са в МВР и то в звеното, което е призвано да ги разбира тези неща?

– Защо за бази на обучението им са нужни минимум 4-звездни хотели?

– Със същите по размер средства не би ли могло да се проведе обучение на поне половината от състава на МВР, ако изискванията за настаняване бяха значително по-скромни?

– Защо смятат, че корупцията в МВР и органите на съдебната власт в „голяма степен“ обезсмисля всички организационни, функционални и санкционни мерки, а не в „пълна степен“?

Припомняме, че дирекция „Вътрешна сигурност“ е структура на МВР за оперативно-издирвателна, информационно-аналитична и организационна дейност по превенция, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, извършени от служители на министерството.

Автор: Анита Чолакова

Източник: Actualno.com

Прегледана: 39411

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече