Юристът Васил Василев: Уредбата за отговорността на главния прокурор е смешна и нелепа

0

- Advertisement -

За всичките години на прехода ние не сме имали орган, който да разследва главния прокурор. Сегашното законодателно решение за прокурора, който ще разследва главния, е „тотално смешна и нелепа уредба на евентуална отговорност на главния прокурор, за нищо не става“, коментира пред Българското национално радио адвокат Васил Василев.

По думите му парламентът приема симулативно законодателство, за да се отчете пред различни институции, то не се регламентира, за да свърши работа.

Относно огласяването на материали от СРС по време на пресконференция на главния прокурор по шпионската афера адв. Василев изтъкна, че се „култивира безотговорност и носител на тази безотговорност е прокуратурата“. Няма мотиви, които да оправдават огласяването на СРС, категоричен е той.

„Със СРС-тата се навлиза в личния живот, тайната на кореспонденцията, неприкосновеността на жилището на всеки гражданин. Разрешението на наблюдаващия прокурор не може да отмени тези ограничения в законодателството“, поясни адв. Васил Василев.

Според него по идентичен начин стоят нещата, когато има информация, представляваща държавна тайна.

„Тези факти и обстоятелства са обект на специална защита“, подчерта той и попита „да не би пресконференцията да е част от наказателния процес“.

За писмото си до все още несъществуващия надглавен прокурор с искане за разследване на главния прокурор Иван Гешев адвокатът изтъкна, че „няма никаква закачка, всичко е съвсем сериозно“.

„В НПК съществува такава фигура, това е действаща норма от НПК“, отбеляза Василев и уточни, че законодателят не е предвидил отлагателни условия за влизането в сила на тази разпоредба.

Източник: Frognews.bg

Прегледана: 38032

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече