Очаквано: Следовател е наказан, защото накърнил репутацията на Гешев

0

- Advertisement -

Следователят Бойко Атанасов е накърнил репутацията на Иван Гешев и правилно е бил наказан със забележка. Това е решението на Върховния административен съд (ВАС), съобщи lex.bg. Делото е от времето, когато Гешев все още не бе главен прокурор, а бе начело на специализираната прокуратура.

Споразумения

На 19 септември 2017 г. в интервю по несъществуващата вече телевизия BiT Атанасов коментира делото КТБ, по което наблюдаващ прокурор бе Гешев. Той говори за работата му и подчертава, че го познава, защото са работили заедно. Атанасов обяснява, че голяма част от делата, по които Гешев се явявал, са приключвали със споразумение. Той казва, че е присъствал на „пазарлъци“ с престъпни групи и добавя, че споразуменията били срамни.

След интервюто Гешев подава сигнал до етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Той е препратен в прокураутрата, а Атанасов в крайна сметка е наказан от тогавашния ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Санкцията е обжалвана пред ВАС. Потвърдена и от тричленен, и от петчленен състав.

Накърнена репутация

В окончателното решение се посочва, че поведението на Атанасов основателно е било наказано със забележка.

Изявлението на Атанасов, съдържащо критика, която засяга работата и личността на прокурор Гешев, и вреди на репутацията на органите на съдебната власт е в нарушение на правило, произтичащо от принципа за вежливост и толерантност„, пишат съдиите.

Разнобой

Решението за потвърждаване на наказанието не е било взето единодушно. В петчленния състав влиза бившият председател на съда Георги Колев, който е одобрил наказанието. На същото мнение са били и съдиите Стефка Кемалова и Емил Димитров. Другите двама членове – Виолета Главинова и Юлия Ковачева, обаче не са съгласни. Според тях участието в телевизионното предаване безспорно е израз на свободата на словото.

Свободата на словото представлява един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек. Тя важи не само за „информация“ или „идеи“, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно „демократично общество“ не би могло да се нарече такова„, пишат те.

Похвати

Споразумението бе един от най-често ползваните от Гешев методи за приключване на делата. Като прокурор той защитаваше тези минимални присъди с аргумента, че е по-добре да се постигне това, отколкото нищо. Веднъж, запитан дали 3 години са достатъчни за лидер на наркогрупа, бъдещият главен прокурор заяви:

Никога не е достатъчно, естествено, че искам доживотен затвор и разстрел, ама разстрелът не е предвиден в България“.

Източник: Dunavmost.com

Прегледана: 30653

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече