Политическият хаос за протокола за броене на бюлетините стана пълен – какво ще стане с изборите?

0

- Advertisement -

Емил Войнов, член на ЦИК от квотата на БСП, е този, който отговаря за протокола. Той некоректно заяви, че имало само едно обсъждане на темата – имало е още едно, с 11;7 гласа, а ЦИК взема решение с две трети от гласовете. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-правосъден министър Красимир Ципов, продължавайки тезата на партията от вчера, 25 март.

Причината за проблема е една – че ГЕРБ реши да въведе хибридно броене, заедно на едно хартиено и машинно гласуване. Това го обяснявахме непрекъснато – сега хората, които 11 пъти промениха Изборния кодекс, се събраха и излязоха да кажат, че г-н Войнов е виновен за това, че е привел протокола към Изборния кодекс, който те наложиха със сила. Така отвърна депутатът от БСП Крум Зарков.

Проблемът е, че по предложение на г-н Войнов са добавени допълнителни графи, пренаписан е протоколът и е променен форматът, настоя Ципов пред Нова телевизия. Вертикален, хоризонтален формат – не е това проблемът, а че трябва да се събират много данни. Какъв ще е протоколът се знае от 4 февруари, колко хора ще участват в листите се знае от 4 март, подчерта Зарков и насочи към „Информационно обслужване“. Той попита защо като „Информационно обслужване“ подписва договор относно отчитането на резултатите от изборите още в началото на март, председателят му почва да говори едва преди 3 дни.

Ето ви решение – в избирателните секции с над 300 души се гласува машинно, накрая на избирателния ден се натиска едно копче, сложно ли е, даде предложение Зарков. При положение, че протоколът е увеличен, че форматът му е променен, кой според вас носи отговорността, отвърна Ципов по адрес на Войнов. И добави, че всички от квотата на ГЕРБ са подкрепили протокола първия път, но втория път всички от ГЕРБ са били против. Той поиска от БСП да оттегли Войнов от ЦИК, „защото той ще създава само и единствено проблеми“.

„Законът трябва да бъде изпълнен такъв, какъвто е, въпреки че ГЕРБ го направиха лош“, настоя Зарков. Той визира сумирането на данните от хартиеното и машинното гласуване. Не е това проблемът – никъде в закона не се казва да се сумират поотделно преференциите на партиите и накрая пак да се сумират, отвърна Ципов.

„Разбира се, че протоколът може да се промени – призоваваме ЦИК да го направят колкото се може по-бързо“, добави той. „Този протокол следва едно към едно Изборния кодекс“, каза Зарков. ГЕРБ се опитва да направи всичко възможно, за да опитат да дестабилизират хората, че няма смисъл да се гласува, натискат надолу избирателната активност, защото не могат да контролират протестния вот. ГЕРБ се опитват да създават такива теми за дебат, а не да се говори за провала на ваксинациите, за коронакризата, сигурен е Зарков.

Ципов му опонира, че БСП се опитва да обясни поредния си провал и че виновен е Емил Войнов, член в ЦИК от квотата на БСП. Той беше председател на комисията, която проведе избора на председател на БСП, настоя Ципов. „Оттеглете се и самият вие, защото вашата некомпетентност застрашава демокрацията“, контрира Зарков.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 29468

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече