Новите изборните протоколи – портокал с часовников механизъм

0

- Advertisement -

Централната избирателна комисия(ЦИК) вчера рече и отсече: Няма да има никаква промяна в изборните протоколи. Минути по-рано от ГЕРБ дадоха пресконференция, на която изразиха напълно основателното опасение, че протоколите за парламентарния вот на 4 април са прекалено усложнени. Има графи, които се повтарят и други, които са излишни. Протоколът е обременен с излишни данни, смятат от партията и апелират ЦИК да вземе отношение.

Същото посочиха и от „Демократична България“. Комисията тутакси отметна задачата, като оповести: „Протоколите за гласуване са максимално улеснени“. Това рече говорителят на ЦИК Димитър Димитров по време на редовен брифинг. Същият, който два дни по-рано разправяше как можело да има забавяне при броенето – и то в ефира на Българската национална телевизия.

Другият говорител на ЦИК, Таня Цанева, дотури, че протоколите няма да се променят, тъй като в тях няма нито един ред, който да не съответства на изискванията в Изборния кодекс. „Всяка партия си провежда предизборната кампания в момента включително и по темата с протоколите“, захапа гербистите говорителката. На брифинга на ГЕРБ обаче юристката Десислава Атанасова напомни, че през 2019 г. са внесени промени в Изборния кодекс, които целят именно опростяване на изборните протоколи.

Всички протоколи се сканират и оповестяват на сайта на ЦИК, за да има допълнителна прозрачност на изборния процес“, категорична бе тя.

„Междувременно се оказва, че членове на ЦИК от квотата на БСП са подготвили протокол, при който не е спазено опростеното правило спрямо ИК. Например, броя на недействителните гласове сега отново се предлага да бъде сумиран и разделен измежду всички кандидатски листи и преференции, което ще усложни изборния процес. Призоваваме да бъдат регламентирани резултатите така, както са разписани в Изборния кодекс съгласно становището на законодателя“, допълни още Атанасова. От ГЕРБ съзряха в това преднамереност, която да генерира хаос в изборния процес, както отбеляза и Томислав Дончев.

Дори и алармата на ГЕРБ да е част от предизборната кампанията, за нея има сериозни основания.

Преди броени дни председателят на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов също сподели опасения: „Протоколът съдържа 500 числа, това са гласовете за партиите, които са 30 броя. На всяка партия има по 15 кандидати – това са още 450 гласа, тъй като или има преференция за кандидата, или няма. Това са си числа. Ние предлагаме поне комисиите да не събират числа. Искаме да спестим 500 операции на всяка комисия, съответно 500 числа и съответно – десетки грешки. Като се извършват 500 суми от изнервени и изморени хора, те ще сбъркат. Това е човешко”, каза той.

Нека сега, без претенции, че имаме правната компетентност на юристите на ГЕРБ или на ЦИК, нито математическите умения на дълговечния проф. Константинов, да поразсъждаваме като редови избиратели или ако щете, като странични наблюдатели на поредни избори.

Почти на всеки вот при предаването и приемането на изборните протоколи сме ставали свидетели на драмата с чувалите пред зала „Арена Армеец“. Изтерзани членове на комисии припадат или са на косъм от припадъка, докато предадат торбите със заветните гласове. Сега драмата ще започне много по-рано – със задължението им да смятат и да попълнят едни протоколи, които наистина приличат на многотомници. Само можем да гадаем кога и в какъв вид ще додрапат до „Арена Армеец“. Да не говорим, че участниците във вота – и успелите, и неуспелите, дълго размахват едни протоколи с грешки и се разнасят по съдилищата. Познайте, ако можете, колко грешки ще има в по-усложнените протоколи и каква е вероятността за оспорвания на легитимността на вота.

Да допълним и факта, че за първи път провеждаме избори по време на пандемия.

Засега имаме само уверенията на ЦИК, че и в това отношение всичко е под контрол. А колко може да се вярва на една комисия, която на няколко пъти се отмята от собствените си правила за часове?! Например случая с имената на партиите и коалициите. И чиито решения се оспорват успешно в съда, като случая с видеонаблюдението на броенето на гласовете например. Да не излезе, че оповестяването на изборните резултати ще съвпадне с края на пандемията? 

Автор: Спасиана Кирилова

Източник: Actualno.com

Прегледана: 31446

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече