Европа бърза да въведе ваксинационни паспорти

0

- Advertisement -

Европейският парламент реши да ускори процедурата за приемане на ваксинационния сертификат (т.нар. ваксинационен паспорт), за да може да влезе в сила от лятото. Мотивът е, че така ще се даде възможност за безопасно и свободно придвижване на граждани в страните от Европейския съюз по време на пандемията, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите в четвъртък подкрепиха с 468 гласа „за“, 203 „против“ и 16 „въздържал се“ използването на неотложната процедура (чл.163), която дава възможност за по-бърз парламентарен контрол върху предложенията на Комисията при пълно зачитане на нейните демократични прерогативи.

А предложението на Еврокомисията е сертификатът да съдържа информация дали пътникът е бил ваксиниран срещу COVID-19, дали наскоро е получил отрицателен резултат от тест за COVID-19, както и информация за възстановяване от инфекция с COVID-19, пише „Сега“.

Някои от изказалите се в пленарната зала на ЕП изтъкнаха необходимостта от строги гаранции за защита на личните и медицинските данни и подчертаха, че тези, които не са ваксинирани, не трябва да бъдат подлагани на дискриминация.

На следващата пленарна сесия (26-29 април) Европарламентът ще гласува своя мандат за преговори със Съвета на ЕС, който може да включва изменения на предложението на Еврокомисията. Парламентарната комисия управляваща това досие в ЕП – комисията по граждански свободи (LIBE), може да поиска досието да бъде върнато обратно, за да започне разговорите. Резултатите от преговорите между съзаконодателите ще трябва да бъдат одобрени както от ЕП, така и от Съвета на ЕС.

Прегледана: 29395

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече