Такситата вдигат цените

0

- Advertisement -

Поскъпването на таксиметровите услуги вече започва – при това в разгара на пандемията. Вдигането на цени бе уредено в буквалния смисъл от министъра на транспорта Росен Желязков – той подписа промени в наредба, според които началната такса трябва да стане поне колкото цената за изминат километър, умножена по две. 

Досега въпросната наредба задължаваше таксиметровите компании да се придържат към ниска стартова такса – ненадхвърляща с повече от 50% цената за 1 км пробег.  В София жълтите коли дотук масово начисляваха 70 стотинки в началото на пътуването. Сега обаче заради поправката „Желязков“ началната такса ще се изстреля най-малко на 1.56 лева. Тези груби сметки за отнасят за дневните пътувания, а нощното возене ще поскъпне и повече.

Според нормативната уредба всяка община поставя праг и таван за цените на таксиметровите услуги за изминато разстояние, а всеки превозвач си определя тарифата в допустимите граници. В София например минималните цени за разстояние е 77 стотинки за километър през деня и 88 ст. през нощта, а пределните са съответно 1.30 и 1.60 лв. Според сайта SofiaTaxi.info, който дава данни за повече от 20 возещи в София фирми, към момента само две компании имат начална такса над 1 лев  – „Такси за 1 долар“ взима 1.95, а „Велир СМ“ – 2.40 лв. В същото време няколко компании начисляват 59-60 стотинки, но масовата стартова такса е 70 ст. 

Промените в Наредбата са в сила от началото на тази година, но компаниите имат три месеца за „размисъл“ с колко да качат тарифите си. Крайният срок наближава и някои компании вече обявиха поскъпване, други правят корекции тихомълком, трети вероятно  още умуват.  

„Йелоу 333” е от малкото фирми, които известяват клиентите си за предстояща промяна. От 29 март първоначална такса се качва от 0.70 на 1.54 лв. през деня и на 1.76 лв. през нощта, гласи съобщение на сайта. Компанията посочва, че не е променяла тарифата си от 2012 г. насам, че оттогава се е натрупала 7.1% инфлация и че с предстоящата корекция ще се опита поне малко да вдигве заплатите на шофьорите.

На сайта на „Мегатакси“ пък се рекламират с едър шрифт „шок цени“ – 77 ст./км дневна тарифа, 88 ст.км /нощна тарифа и нула лева за повикване. По-надолу обаче се вижда, че първоначалните такси са височки – 2.27 лв. през нощта и 2.58 лв. през деня. 

На сайтовете на  „Такси С Експрес“ и на „Такси за 1 евро“) съобщения за корекции все още няма – разценките и на двете фирми са: 70 ст.  начална такса, 77 ст. за километър пробег през деня и 88 ст. през нощта.  

И на сайта на „Панда такси“ си стои старата тарифа – 77 ст. за километър през деня и 88 ст. нощем, 55 ст. начална такса и също толкова  – за повикване.

„Окей Супертранс“ – една от големите транспортни фирми в столицата, има обилна информация на сайта си по разни въпроси, но никъде не се виждат тарифа за превозите и  известие за предстояща корекция на цени.

ЗАЩО

Такси-компаниите дежурно се оплакват, че цените им са ниски и трудно си покриват разходите – особено при кратките разстояния. Но макар че нормативната база им позволяваше да увеличат началната такса, те не го правеха заради страх от конкуренцията. Именно за това част от бранша натисна (вкл. и с протести) държавата в лицето на транспортния министър Росен Желязков да вземе административно решение за покачването. И министърът промени наредбата. Вдигането на минималната начална такса щяло да премахне нечестната конкуренция и дъмпинга, оправдаха се от ресорното министерство.  

За отбелязване е, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предпупреди, че поправката в Наредбата ще е грешка и ще е в ущърб на потребителите – всички фирми ще вдигнат началната такса, най-вероятно на минимално допустимото ниво, което по никакъв начин не е полезно за конкуренцията. Но Желязков и екипът му не се  впечатлиха от становището на КЗК. Обясниха, че e добре стартовата такса да се вдигне –  и заради натрупаната инфлация, но най-вече за да насърчи шофьорите да не отказват къси курсове.  

Източчник: „СЕГА“

Прегледана: 20316

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече