България – №1 в Европа по смъртност от К-19, Ангелов с нелепи оправдания

0

- Advertisement -

Докато Борисов предизборно се хвали с очевидната лъжа колко добре властта се справя с ковид кризата, та чак Европа се учела от нас, днес излезе смразяваща статистика на университета „Джон Хопкинс”. Според данните страната ни се нарежда на първо място по смъртност от Ковид-19 и е втора по този показател в света!

За двадесетте държави, които в момента са най-засегнати от COVID-19 в световен мащаб, в диаграмата е показан броят на смъртните случаи или на 100 потвърдени случая (наблюдавано съотношение на случаите с летален изход). Страните на върха на тази диаграма имат най-много смъртни случаи сред заразените, но не задължително най-много смъртни случаи като цяло, уточняват от института.

Статистиката показва, че 9% от случаите на коронавирус в Мексико са с фатален край, а в България починали са 4% от заразените. В Европа България е на първо място по процент починали от заразените с коронавирус. Следват я Унгария, Италия, Германия, Румъния, Полша, Испания, Франция. По критерий починали на 100 000 население на първо място по брой дадени жертви от началото на пандемията е Чехия, следвана от Унгария, Италия и България.

Експертите на института определят заболяемостта и смъртността у нас като рекордно високи през изминалото денонощие. С регистрираните 4,467 нови случая се доближават пиковите стойности от 17 ноември, когато заболелите са били 4828.

Стръмното покачване на смъртността през последната седмица със 169 починали от инфекцията през последните 24 часа гони абсолютния антирекорд от 221 смъртни случая, отчетен на 30 ноември 2020 г. В същото време едва 1,05% от населението е имунизирано срещу вируса, отчитат от институт „Джонс Хопкинс“.

Междувременно пишман здравният министър Костадин Ангелов втрещи с нелепите си оправдания за ужасяващата статистика по време на брифиг в Ямбол, където беше на посещение в местната многопрофилна болница: „Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове. У нас тестовете са значително по-малко, ако бяха пропорционални на тестовете на други държави, с които се сравняваме, нямаше да бъдем на това място по смъртност”, заяви всезнайкото.

Отгоре на всичко подчерта, че е доволен от страховитите цифри, а болничната система издържа, въпреки че всеки ден медици от различни здравни заведения алармират за липса на легла за ковид болни: „Разбира се, имаме увеличаване на починалите от коронавирус в момента в страната, но аз съм доволен, че при тези данни, които имаме – хоспитализираните са повече от втората криза, в реанимациите са повече от втората криза – системата издържа“.

По повод доставките на ваксини Ангелов напрви истинска цифрова еквилибристика, съобщавайки, че днес приключва последната експертна среща за разпределение на допълнителните дози: „От тези допълнителни 10 млн., които са поръчани, имаме готовност да получим 1 млн. Допълнителните количества от Пфайзер са 1,5 млн. и ще се опитаме доставките от 4-то тримесечие да изместим във второто. Все още преговаряме“, обясни той.

И се зарече отново да отвори зелените коридори, ако обаче страната ни получи по-големи количества от препаратите.

Прегледана: 20988

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече