Спънка: Остарели изисквания затрудняват гласуването на студентите

0

- Advertisement -

Вузове отдавна не искат присъствена заверка в студентската книжка заради пандемията, законът обаче изостава

Изисквания, отдавна отживели времето си, затрудняват студентите у нас да гласуват в населено място, различно от това по постоянен адрес, установи проверка на „Сега“.

Става дума за изискването, заложено в Изборния кодекс, за заверка на студентската книжка, за да могат студентите да упражнят правото си на глас там, където учат. Тази законова разпоредба е буквално преписана и пренесена в указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) към гласоподавателите. В извънредната епидемична обстановка обаче подобни условия, вместо да улесняват, на практика затрудняват бъдещите висшисти.

Изборният кодекс разрешава учениците и редовните студенти да гласуват в секция по избор в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място, на което са регистрирани по постоянен адрес. Това право важи, ако ученическата или студентската книжка е заверена за съответната учебна година или семестър. Също така, те трябва да подпишат и декларация, че няма да гласуват на друго място (образецът се предоставя от секционната комисия.) Т.е. ако студент е от примерно от Силистра, а следва в София, ако не иска да  пътува до родния си град, а предпочита да гласува в столична секция, трябва да покаже на комисията заверка в книжката си от съответния ВУЗ. 

Правилото обаче се оказва недомислие в днешните условия. Заради пандемията редица университети вече не държат толкова на формалностите и студентът се счита за записан, просто след като си плати таксата за семстъра, без да е нужно да идва в университета за един печат в книжката. УНСС пък вече е въвел електронни студентски книжки, което означава, че неговите възпитаници не биха могли да представят заверка на хартия. „Вузовете не искат заверка, но ЦИК иска!, недоумяват младежи.

Шефът на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев коментира, че вторият срок вече е започнал, студентите си учат онлайн, което означава, че те вече са заверили семестъра и печатът вече е поставен в студентските им книжки. „Няма трудност. Всеки студент може да отиде със студентската си книжка в която секция пожелае и да гласува“, коментира той.

Без шанс за промяна

От ЦИК не могат да направят нищо по въпроса. Изискването за заверката е заложено в закон – Изборния кодекс. Необходима е законодателна поправка, която обаче няма шанс да се случи. Парламентът не работи от началото на предизборната кампания и най-вероятно няма да бъде свикан до разпускането му на 25 март. Но дори и депутатите да се съберат на извънредно заседание, те няма да го посветят на подобни казуси – управляващите вече заявиха категорично, че промени в изборното законодателство толкова близо до вота няма да се правят.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 8897

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече