Прокуратурата с нови разкрития: Група от военни и висши служители е шпионирала за Русия

0

- Advertisement -

Главният прокурор сравни случая с казаците в Добруджа през 1916 г.

За първи път в новата история е разбита нелегална група от действащи военни и висши държавни служители за шпионаж в полза на чужда държава, в случая на Русия. С това се похвали българската прокуратура на специален брифинг, на който за първи път от много време насам се появи лично главният прокурор Иван Гешев. Той нарече разкритията безпрецедентни и такива, каквито не са се случвали от 1944 г. насам и призова хората да се гордеят със своите служби заради такива разследвания. Той благодари на ДАНС и военното разузнаване, както и лично на военния министър Красимир Каракачанов и на ръководителя на служба „Военна информация“ Велко Атанасов.

Групата, включваща и действащи военни, е изградила агентурна мрежа, разказа след това говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя е била ръководена от бивш висш служител на българското военно разузнаване, който е завършил преди години школа в Москва. В сегашните години той е бил преподавател, включително и по оперативни дисциплини във военното разузнаване.

Основната задача на ръководителя, условно наречен от прокуратурата Резидент, е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е определена и като държавна тайна. В групата за шпионство участвала и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство, добави Милева и показа запис на влизането й в посолството.

Двама военни от Министерство на отбраната са арестувани по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това обявиха минути по-рано официално от военното министестерство. Военните са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София. Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност, добавят от МО.

Още по-рано сутринта в петък главният прокурор Иван Гешев подгря за случая и прокурорските действия в Туитър. „Поздравления за колегите, които работят, за да защитят интересите на България!“, написа той. Отдолу той залепи цитат на ген. Иван Колев от септември 1916 г. „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 10854

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече