Предизборно: Цените на горивата скачат, масовият бензин надхвърли 2.10лв/л

0

- Advertisement -

Поскъпването на автогоривата от началото на годината неумолимо продължава. Само за последния месец обикновеният бензин е поскъпнал с близо 7% и вече трудно се намира на цена под 2 лева за литър, показват данните, събирани от специализирания сайт Fuelo. Големите вериги вече продават А-95 средно по 2.03 – 2.07 лева за литър. Само по-малките играчи държат фронта и предлагат горивото по-евтино. Сред тях са и обектите на депутата бизнесмен Веселин Марешки, където литър масов бензин струва 1.89 лева. В същото време доста бензиностанции на „Петрол“ са вдигнали цената до рекордните 2.15 лв./л, пише „СЕГА“. 

Положението с дизеловото гориво е същото – поскъпване с почти 7 процента само за месец и цени, вариращи от 1.82 до 2.15 лева за литър.

Новините не са добри и за шофьорите, които карат коли с газови уредби. Средната цена на пропан-бутана се е покачила с над 9 процента от 17 февруари досега до 1.06 лв. за литър (с вариации от 0.88 до 1.17 лева за литър). 

Само метанът е в застой – от края на февруари средната цена стои на 1.34 лв/ кг, но различните бензиностанции продават в диапазона от 1.04 до 1.90 лв. за килограм.

Бензинът, дизелът и пропан-бутанът са с тенденция за поскъпване, прогнозират експертите на Fuelo. 

ПОСОКИ 

Цените на горивата в България следват, общо взето, движенията на международните пазари, където котировките на петрола все вървят нагоре. В предните дни имаше надежди трендът да се пречупи, но данните за неочакван спад на запасите в САЩ предизвикаха ново поскъпване.   

Много фактори влияят на цените на петрола и на нефтопродуктите. Инвеститорите например очакват какви указания за посоката на паричната политика ще даде днес след двудневното си заседание Федералният резерв на САЩ. Дори ваксинациите срещу коронавируса имат значение. Сега забавянето на имунизациите заради съмнения в препарата на AstraZeneca може да доведе до нова вълна от рестрикции и да намали търсенето на горива, а оттам – и до понижение на цените.

ГЛОБИ И ДЕЛА 

Върховният административен съд (ВАС) е отменил глоба за 175 437 лв., наложена през 2018 г. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на „Трейднет Варна“ – фирмата, през която Веселин Марешки развива веригата си бензиностанции VM Petroleum, съобщи Свободна Европа.  

Глобата дойде след конфликт на Марешки с бившия генерален директор на „Лукойл България“ Валентин Златев и другите големи петролни играчи по време на предизборната кампания през 2017 г. Тогава КЗК започна раследване за евентуален картел на големите вериги заради високите цени, а накрая наказа Марешки (по сигнал на „Лукойл България“, „Синергон Петролеум“, „Ромпетрол България“, „Петрол“, „НИС Петрол“, „Еко България“ и „ОМВ България), защото бензиностанциите му продавали на дъмпингови цени. 

Според тричления състав на ВАС обаче КЗК не е доказала, че „Трейднет Варна“ е търгувала „значителни количества стоки, за продължителен период от време, на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация, и че фирмата го е правила с цел нелоялно привличане на клиенти“. Съдът посочва, че според експертизата по делото „само в определени месеци е имало продажба под себестойността. И добавя, че когато една фирма се стреми да се утвърди на пазара, нормално е през първите месеци да предлага стоки или услуги на „символична или близка цена“.

КЗК може да обжалва това решение и да се опита за защити глобата пред петчленен състав на ВАС.  

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 7891

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече