Управляващите отхвърлиха идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини

0

- Advertisement -

Управляващата партия прокара редактиран вариант на инициативата на социалистите, според който правителството трябва да започне „своевременни консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство”.

С други думи, решение за внос на руска ваксина, или каквато и да било друга ваксина от производител извън ЕС и ЕИО, евентуално ще бъде взето, след като българската държава получи зелена светлина от Брюксел. „Ние сме длъжни да спазваме действащото законодателство в Република България по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, което не позволява за препарати, които са резултат от биотехнологии, които са за ваксинопрофилактика, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава процедура трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)“, обоснова предложението на ГЕРБ Даниела Дариткова – шеф на парламентарната им група и на здравната комисия на Народното събрание.

И допълни: „Трябва да гарантираме на българските граждани не само достатъчно количество, но и достатъчно качество … Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и осигурим ваксини чрез директно преговаряне с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване? … Решението, което сме предложили, следва духа на вашата идея ние да имаме достъп до всички ваксини, които са произведени извън територията на ЕС, но които са получили съответното одобрение от ЕМА, за да гарантираме качество, ефективност и безопасност.“

От БСП бяха категорични, че единствената възможност за бърза доставка на необходимите ваксини е Русия. „Няма достатъчно ваксини. Ние сме изправени пред дилемата – или спазваме законите, или осигуряваме единствената възможна превенция за българските граждани“, заяви соцдепутатът Георги Йорданов.

„Препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път. Самата Европейска комисия е казала, че държавите могат да поемат тази отговорност, ако искат, стига да имат правителство, което има това мъжество. И не се крийте зад закона за лекарствените продукти. В този закон има какво да се поправи и вие сте променяли тук какви ли не закони за далеч по-малки проблеми, без да ви мигне окото, за няколко часа“, нападна управляващите съпартиецът му Крум Зарков, цитиран от Сега.

Депутатите от ДПС предпазливо останаха неутрални по казуса и предпочетоха да порицаят колегите са за поведението им в последния работен ден на настоящия парламент. „Работата на това Народно събрание ще завърши както започна – с разнопосочни послания, непредвидимост, прецакване и изземване на инициативи, когато те са добри, с валяка на мнозинството. Надявам се следващото Народно събрание да бъде такова, че да коригира тези грешки, които са допуснати. Както казва народът: а, дано, ама надали“, коментира Нигяр Джафер.

„Обединени патриоти“ – партньорите на ГЕРБ, демонстрираха фактическия разпад на коалицията си. От ВМРО застанаха зад предложонието на ГЕРБ с аргумента, че Спутник V ще получи в срок до месец, месец и половина одобрение от ЕМА и тогава България ще може да започне разговори за доставка.

От НФСБ обаче призоваха да не се изчаква. „Третата вълна в момента просто ни помита … Никакво чакане на ЕМА – веднага гласуване на Спутник“, обърна се към другите депутати Славчо Атанасов от НФСБ.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 974

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече