Въпреки кризата: Банките ударно вдигат таксите за обслужване на гише и от банкомат

0

- Advertisement -

Поскъпва и тегленето на пари от банкомат

Таксите за най-ползваните банкови услуги – тези, свързани с разплащателни сметки и дебитни карти, продължават да растат. През 2020 г. средната тарифа за откриване и обслужване на разплащателни сметки и за парични преводи от тях е скочила между 20 до 40%, ако са правени на гише, показва публикуваната тези дни справка на Българска народна банка. Без промяна остават таксите при онлайн банкиране.

Ако през 2019 г. откриването на разплащателна сметка е струвало средно 1.94 лв., то през 2020 г. вече е 2.55 лв. Когато разплащателната сметка се открива в комплект с дебитна карта, таксата е по-ниска – 1.52 лв., но и това е поскъпване с 10 ст. в сравнение с предходната година.

С над 20% е поскъпнало и обслужването на разплащателна сметка през последната година – от 2.39 лв. средно на месец през 2019 г. до 2.97 лв. средна месечна такса в края на 2020 г. В пакет с дебитна карта месечната такса за обслужване на банкова сметка е средно 2.44 лв. при  2.23 лв. година преди това.

Повишение има и при таксите за внасяне и теглене на суми на гише, като цената зависи от размера на сумата. наред с това растат и таксите за теглене на суми от дебитни карти. Когато тегленето е от банкомат на същата банка, средната такса в края на м.г. е 0.25 лв., докато преди година цената е била 0.19 лв. Ако банкоматът е на друга банка – при всяко теглене от картата се прибират средно 1.15 лв. при 0.98 лв. година по-рано. Все още разплащането с дебитни карти на ПОС-терминали е безплатно и да се надяваме, че ще остане така, ако действително целта на банките е да стимулират безкасовите разплащания, а не тези в брой.

Паричните преводи също поскъпват. Например услугата за плащане на сметки за ток, вода, парно през разплащателна сметка към същата банка през м.г. средно е таксувана с 2.05 лв., докато година преди това – с 1.72 лв. Ако плащането е към сметка на друга банка тази такса скача до 3.91 лв. при 3.39 лв. година преди това.

Снимка: „СЕГА“

С близо 40% е скочила цената на преводи, когато се правят на гише – от средно 3.25 лв. през 2019 г. на 3.88 лв. през 2020 г., когато са към платежна сметка на друга банка.

Докато таксите за банкови операции, наредени на гише, всяка година растат, то тези чрез онлайн банкиране остават ниски. Три пъти пъти по-ниска е таксата за преводи чрез онлайн банкиране – 0.44 лв. по сметка към същата банка и 1.03 лв. към друга банка. Целта на финансовите институции е да стимулират клиентите си да използват в по-голяма степен услугите по интернет, вместо да идват на крака в банковите офиси. Това дава възможност на банките да намалят броя на клоновата си мрежа, което им спестява разходи от наеми, издръжка и персонал.

Публикуваните от БНБ в края на февруари данни за средния размер на таксите за услугите по разплащателни сметки са изчислени на база информация към 31 декември 2020 г., подадена от 18 банки и клонове на банки у нас.

От началото на годината обаче редица финансови институции предприеха поредно увеличение на банковите такси. В момента най-скъпо е месечното обслужване на разплащателните сметки в Прокредит банк – 10 лв. и Инвестбанк – 5.49 лв. Следват Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Пощенска банка с 4 лв. месечна такса. Останалите финансови институции налагат месечни такси за обслужване на разплащателни сметки между 2.50 и 3.50 лв., като най-ниска е месечната такса на Алианц България – 2.20 лв.

Откриването на разплащателна сметка в момента е най-скъпо в Пощенска банка и Райфайзенбанк – 5 лв. (в Райфейзенбанк е най-скъпо и закриване на сметка – 10 лв.) Уникредит Булганак предупреждава, че от 5 април двойно ще увеличава таксата за откриване на разплащателна сметка без дебитна карта – от 4 лв. на 8 лв. 

В момента повечето банки налагат такса от 4 лв. за преводи в левове на хартиен носител, а в Уникредит, Банка ДСК и Инвестбанк тази услуга е 5 лв. Най-скъпо тази услуга се таксува в Прокредит – 50 лв., което почти я обезсмисля.

В същото време таксите за електронни преводи варират от 0.50 лв. (в Ти Би Ай Банк), до 1.50 лв. в повечето финансови институции. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 919

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече