Спешно купуват за 2,2 млн. лв. фонокарти за затворниците (документи)

0

- Advertisement -

Спешно, при съкратени срокове, купуват фонокарти за затворниците. Прогнозната стойност на обявената от държавното предприятие „Фонд затворно дело“ поръчка е 2,2 млн. без ДДС.

Срокът за предаване на офертите е до 4-ти март, а предметът й е „Доставка на фонокарти за провеждане на разговори на територията на Р.България и извън нея, позволяващи ползването на апарати тип Мобика, монтирани в местата за лишаване от свобода“. През месец април миналата година „Фонд затворно дело“ сключва договор със същия предмет на обща стойност 1,8 лв.без ДДС.

Предвид въведеното извънредно положение в страната от средата на март 2020-та и последващото преминаване към извънредна епидемиологична обстановка, свижданията на лишените от свобода лица са ограничени. В тази връзка е увеличен регламентираният месечен лимит за закупуване на вещи и продукти от затворническите лавки от 610 на 800лв.

Потреблението е значително завишено, в това число и закупуването на фонокарти от лавки и бюфети в местата за лишаване от свобода. Стойността на досега действащия договор е почти изчерпана, се сочи в обосновката.

Справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП) за въпросния договор сочи, че той е сключен на 3-ти април с БТК ЕАД, но сумата по него не е 1,8 млн. лева, а 2,7 млн. лева без ДДС.  

Неговият срок на действие е 12 месеца, до изчерпване на финансовия ресурс или до избор на изпълнител по процедура „Доставка и монтаж на IP базирана телефонна система за нуждите на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“.

През месец ноември започнали подготовка на нова поръчка за нова доставка на фонокарти. Тя е обявена миналия месец, но малко по-късно е прекратена. Причината е, че от АОП получават окончателно становище, че в нея са допуснати сериозни нарушения, които не могат да бъдат отстранени в срок.

Според документите фондът трябва да осигури доставка на фонокарти в лавките и бюфетите на местата за лишаване от свобода. „Забавата или непредоставянето на фонокарти на лишените от свободи, пряко ще наруши нормалните условия на живот на същите, които са нормативно регламентирани и са основна дейност на ДПФЗД, както и настъпването на неблагоприятни последици и увреждане на обществения интерес.

Към момента актуалната фактическа обстановка предполага бързи и своевременни действия от страна на възложителя за обезпечаване на доставките“, се сочи още в тях.   

Източник: Actualno.com

Прегледана: 604

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече