Ричард Алибегов: Двоен аршин! Защо ресторантът в хотела да е по-безопасен от този пред хотела?

0

- Advertisement -

Браншът е на ръба – няма накъде да отстъпваме

Здравните власти прилагат двоен аршин! Няма как ресторантът в хотела да е по-безопасен от ресторанта пред хотела, казва Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията, пред Mediapool.

Г-н Алибегов, здравните власти прогнозираха днес, че при трета вълна на Covid, тя ще дойде в България до три седмици, т.е. точно през март, когато според последната заповед на здравния министър трябва да отворят ресторантите. Какви са вашите прогнози за бранша при забрана за работа и през март?

На нас ни беше ясно, че няма да ни отворят, защото, както многократно сме казвали, здравните власти си измиват ръцете с нашия бранш. Това е нещо, което се вижда и по начина на отваряне и по тяхната скала. По тексаската скала, показна от проф. Венцислав Мутафчийски, фитнесите и блок масите са в последната графа – най-рисковите. Ресторантите на закрито са в по-умерената част за риск заедно с игра на футбол, баскетбол и фризьорски салони. Нито едно от тези три неща обаче не е забранено в момента, освен ресторантите. Когато така избирателно се отварят нещата, и когато без никаква логика се отварят ресторантите на хотелите, повечето от които абсолютно не се посещават само от гости на хотела, а и от случайни клиенти, тогава питаме- къде е здравната логика? И водим ли се от здравна логика или става дума за някакви други интереси на здравното министерство или на здравния министър?

Какви други интереси?

Трябва да попитате здравният министър какъв интереси има да отвори ресторантите в хотелите, а тези пред хотелите – не. И какъв интерес има здравният министър да се разбере с хотелиерската организация кога ще се отворят заведенията отвън. Нали разбирате, че всеки един ден, седмица, месец, в който заведенията стоят затворени, а тези в хотелите работят, това е в техен дивидент. 

Като говорите за работа, докъде стигна браншът в условията на пандемията и как ще се отрази евентуалната забрана за работа и през март?

Последствията вече са толкова фатални, че е трудно да се говори. За момента имаме данни от края на януари, според които около 30% от нашия бранш казват, че дори да им разрешат, няма да отворят заведенията си, защото са пред фалит. Сега вече, честно да ви кажа, няма как да направя и прогноза, която да е по-точна. Загубата на финанси е едно на ръка, но загубите на човешка ръка не е за подценяване, защото хората се отказват от този бранш и търсят някаква друга реализация. Не знам въобще дали секторът ще се възстанови някога. 

Здравният министър трябва да спре да се крие зад щаба, а щабът да се крие зад политици и да вземе всеки да поеме малко отговорност. Защото преди дни, когато в България бяхме на най-ниските нива по нови случаи на Covid, въобще не стана дума за отваряне на заведенията, отваряха всичко друго. Сега ние отново ще останем единствената изкупителна жертва, ще носим цялата здравна система на гръб.

Още нямаме обяснение от здравния министър за хотелските ресторанти. Това е още по-дразнещо, защото става дума за един и същи бранш, на който здравното министерство гледа с двоен аршин. Очевидно, не говорим за здравни мерки, защото няма как ресторантът в хотела да е по-безопасен от ресторанта пред хотела. Най-малкото клиентите са едни и същи. В момента около 50-60 заведения работят нелегално в София, но ви казвам, че до седмици ще станат 500-600-700-800. 

Защо правите такава прогноза?

Просто защото хората са на ръба – или трябва да си загубят персонала и бизнеса си, или трябва да направят нещо, за да го спасят. Хората са поставени на ръба, те няма на къде да отстъпват. Аз разбирам, че здравният министър от гледна точка на човек, който взима ежемесечно висока заплата, лесно е да кажеш по телевизията на българите: „Бъдете спокойни!“. Тези, които нямат от какво да си платят наема и кредита, те от какво да са спокойни? Цели сектори потъват, хората са останали без един лев, с по 24 лева на ден помощ, с тези 24 лева, ако иска той (здравният министър – б.а.) да пробва да живее.

По време на вашия протест „Марш към свободата“ пред МС в края на януари, обявихте, че тези 24 лева на ден всъщност бяха платени еднократно. Властта ви обеща бързо изплащане на сумите. Какво се случва? 

Сега вече почти са изплатени. Три месеца по-късно, почти са изплатени! Това са 24 лева на ден, това са 480 лева на месец. Ако вие сте се осигурявали на 2000 лева заплата, или на 1500 лв и сте си организирали да кажем живота, в момента държавата предлага  480 лева. Това е!

Тази схема вече няма да се прилага повече, занапред ще се прилага 75/0, която ние искахме от самото начало. (Т.е. помощта ще се равнява на 75% от осигурителния доход на заетите -б.а.)

Хората са толкова на червено и толкова изостанали с плащания през тези три месеца, че с това не може да се навакса. Има много спешни въпроси, които вие, журналистите, трябва да зададете – най-вече за двойния аршин и за здравните мерки на щаба и на здравния министър, защото днес генерал Мутафчийски излезе и каза, че фитнесите са най-опасни. Ами, защо тогава отварят фитнесите, като в тексаската скала са най-отдолу, най-зле. По-нагоре са ресторантите и не се отварят. Различни битки явно се водят тук.

Скалата на Тексаската асоциация по лекарствата

Автор: Драгомир Николов

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 1204

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече