Разрешено: Фитнесите и моловете отварят от началото на февруари

0

- Advertisement -

Всички влизащи у нас вече ще представят задължително PCR тест

Магазините в моловете, фитнес центровете, спортните и танцови зали и залите за културни мероприятия отварят от началото на февруари. От 4 февруари се възстановява и приственото обучение на учениците от прогимназиален и гимназиален етап по точно определена ротационна схема. Днес здравният министър Костадин Ангелов ще проведе среща с представителите на ресторантьорския бизнес и нощните заведения, за да се търсят варианти и за тяхното отваряне.

Това потвърди Националният оперативен щаб на работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. 

„Нека представителите на тези браншове все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, коментира премиерът Борисов. Той изтъкна, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това. 

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение„, изтъкват от НОЩ, цитирани от правителствената пресслужба.

 Заради опасността от новия щам мерките ще се разхлабват внимателно. До края на деня ще бъде издадена и заповед за въвеждане на задължителен PCR тест за всички влизащи на територията на България – както от трети страни, таки от страни от ЕС. „По този начин искаме да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, коментира здравният министър Костадин Ангелов.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 656

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече