Ново: Наркотиците получиха специален допинг статут в спорта

0

- Advertisement -

В актуализираната държавна наредба за борба със забранените стимуланти има и ново нарушение – отмъщение срещу информатор

Най-разпространените наркотични вещества вече се разглеждат като по-особен вид допинг в спортен аспект. Статутът им на забранени стимуланти се запазва, но новото им третиране като „субстанции, с които се злоупотребява“ дава възможност на уличените в употребата им спортисти да ползват този аргумент като частично смекчаващо вината обстоятелство.

Това е разписано в актуализирания Кодекс на световната антидопингова агенция (WADA), влязъл в сила на 1 януари 2021 г., по който след Нова година бе приведено и българското законодателство. За да бъде страната ни в крачка с международните стандарти, на 6 януари по предложение на спортния министър Красен Кралев Министерският съвет прие нова Наредба за антидопинговата дейност, която е в синхрон с промените в политиката на WADA.

Красен Кралев, снимка: БГНЕС

Според въведеното в световен мащаб ново понятие най-популярните наркотици се разграничават от класическите допинг средства (анаболни стероиди, хормони на растежа, кръвни и клетъчни стимуланти), тъй като „в обществото често се злоупотребява с тях извън контекста на спорта“. Като такива са определени кокаин, хероин (диаморфин), екстази (метилендиоксиметамфетамин, MDMA) и марихуана (тетрахидроканабинол, ТНС).

„По никакъв начин те не трябва да бъдат смятани за по-малко важни или по-малко опасни от други допинг субстанции или методи. По-скоро те са субстанции и методи, които е по-вероятно да са били консумирани или използвани от спортиста с цел, различна от тази за подобряване на спортните постижения“, пише WADA в коментарите към своя Кодекс 2021.

За да се приложи новата специална процедура, при която периодът за лишаване от права на спортиста е фиксиран на 3 месеца, е необходимо спортистът да докаже, че употребата е извършена извънсъстезателно и не е свързана със спортните постижения.

Снимка: The Economic Times

„Промяната е въведена с оглед икономия на ресурси, които се отделят за спортове при употреба на субстанции, с които се злоупотребява, така че да се даде възможност тези ресурси да бъдат по-добре разходвани за антидопингови разследвания или установяване на нарушения на антидопинговите правила, които действително оказват влияние върху равните условия, при които се състезават спортистите“, обяснява в мотивите си Кралев.

В новата Наредба за антидопинговата дейност е прецизирана и съществуващата уредба на видовете нарушения. В чл. 6 е въведена нова точка, дефинираща като допинг провинение всяко неправомерно действие срещу информатор, целящо прикриване на потенциална измама. Това включва „всяко действие, което заплашва или има за цел да сплаши друго лице с намерението да разубеди лицето от добросъвестното докладване на информация“, както и „отмъщение срещу лице, което добросъвестно е предоставило доказателства или информация“ за употреба или разпространение на забранени вещества.

В наредбата са направени и редица изменения по съответстващите на нарушенията санкции, в т.ч. по отношение на отказа за даване на проба; фалшифицирането, съучастието, утежняващите обстоятелства, които могат да увеличат периода на лишаване от права; обстоятелствата, които могат да доведат до намаляване на санкцията.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 692

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече