Министър Ангелов: Ако мислим само за избори, ще трябва да избираме нов народ

0

- Advertisement -

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 и противоепидемичните мерки. 

„Където свършва информацията, започва страхът, затова стремежът ни е българските граждани да бъдат най-добре информираните в Европа“, заяви министърът.

„Отчитаме изключително добра тенденция от въведените мерки, като това рефлектира и върху използваемостта на леглата“, каза Ангелов. 32% е заетостта на леглата за неусложнени случаи, а на интензивните легла е 44%.

14 853 български граждани са излекувани с негативни PCR за една седмица – повече от три пъти от новозаболелите за същия период, отчете още министърът. По думите му през следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училище, но министърът уточни, че това ще са само практики, които не могат да се проведат в електронна среда. Заповед ще има утре на министъра, като ще има и списък на практиките, които ще се възобновят.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че сме на девето място в ЕС/ЕИП по смъртност и на 27-о място по заболяемост.

След един спад в тестването, който бе нормален за празниците, започваме да наваксваме и вървим към средните показатели в Европа, посочи той.

„Все пак трябва да наблюдаваме и негативните тенденции, те са най-вече във Великобритания и Чехия. Те се дължат най-вероятно на т.нар. нов щам„, коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Нито един гражданин не трябва да отслабва бдителността си, носете маски, спазвайте дистанция, избягвайте излишни контакти и събирания с хора, призова той. COVID-19 и избори „Политиците да спрат да експлоатират темата за изборите. Изборите ще дойдат, ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ“, каза Ангелов относно най-обсъждания въпрос в момента – как и кога ще се проведат парламентарните избори.

„Разполагаме с достатъчно количество ваксини“, увери той.

„Виждам опитите да се прокара, че България няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Държавата е осигурила и всеки един гражданин, който желае да бъде ваксиниран, ще бъде ваксиниран. Моля, всеки политик да си даде ясен отговор пред себе си – въпросът с пандемията от COVID-19, въпросът с ваксините не е въпрос, който трябва да се политизира“, заяви още Ангелов.

В отговор на въпрос за ваксинирането на ангажираните с изборите, министърът обяви, че ваксинирането е доброволно и освен това препоръката е усилието да е към тези, които ще се занимават с мобилните урни, тъй като те ще контактуват с болни и с хора под карантина.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 1006

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече