БНБ изнесе данни: 98% от българите имат дебитни карти, а 40% от тях имат и кредитни

0

- Advertisement -

Платили сме с карта в страната над 155 милиона лева за 1 година

Поне по една банкова карта има всеки пълнолетен българин, а някои от работещите имат и по повече. Това показват последните данни за безналичните плащания, обявени от централната банка, като сравненията са за септември 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г.

Броят на издадените дебитни карти е 6,2 млн., а на кредитните – 1,2 милиона, пише „24 часа“.

От последното проучване на картовите оператори става ясно, че 98% от българите имат дебитни карти, а 40% от тях имат и кредитни. Притежателите на дебитни карти в България са повече в сравнение с тези в съседните ни Македония и Сърбия, където са съответно 94 и 79%.

От БНБ отчитат също, че през 2020 г. българите са се разплащали през 5614 терминални устройства (банкомати) и 101 738 ПОС устройства.

За една година за парични операции през карти са направени 155,7 милиона нареждания за безналични преводи в страната, а за тези към други държави – 45,8 милиона. Стойността на паричните потоци, които са преминали през банковите карти, е съответно 8,3 млрд. лева и 4 млрд. лева.

С около 10% се е увеличил броят на операциите с карти през септември 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. Известно забавяне на ръста има заради намаляването на икономическата активност в резултат от пандемията, в това число в браншове, които силно разчитат на плащанията с карти – ресторантьорството, хотелиерството, самолети.

В централната банка изчисляват още, че броят на плащанията, направени чрез ПОС устройство за година, е над 169,2 милиона, а трансакциите през интернет – 32,3 милиона. Обемът на сумите, движението на които е било наредено да се извърши чрез картови плащания, направени чрез терминални устройства, възлизат на 9,4 млрд. лева, а през интернет – над 2,8 млрд. лева.

Отчетите на централната банка за цялата 2020 г. още не са обявени. По прогнозни данни разплащанията с карти растат средно с 20% на година. Очакванията са, че през 2020 г. преводите през ПОС устройства са се увеличили с 1,8 млрд.лв., а през интернет – с 560 млн. лв. Ако прогнозата се потвърди, това ще означава, че през миналата година през карти са минали разплащания за рекордните около 15 млрд. лв.

Броят на платежните сметки в кредитните институции у нас е достигнал 13,424 милиона. Тенденцията е този брой да намалява, като за 4 г. той е спаднал с над 2 милиона. В централната банка отчитат, че кредитните преводи към България за година са 334,6 милиона броя, а към други държави – 2,4 милиона броя.

Снимка: „СЕГА“

Въпреки навлизането на онлайн банкирането броят на кредитните преводи, когато са инициирани на хартиен носител, достига 229,5 милиона, а когато трансакциите са направени по електронен път, техният брой възлиза на 107,5 милиона. Стойността на преводите е съответно за 344,8 млрд. лева и 490,6 млрд. лева. За сравнение заемите, отпуснати електронно през 2017 г., са за 554,2 млрд. лева.

Двата вида карти (кредитна и дебитна) носят разнообразни ползи за финансовата стабилност на картодържателите. В България процентът на хората, които се възползват от предимствата и на двете, е 38, а в Македония и Сърбия съответно 22 и 21%.

Притежателите на карти използват дебитна карта за разплащане в хранителни магазини (65%), онлайн пазаруване и резервации (43%) и за плащане на сметки и пазаруване на дрехи (33%). Кредитните карти са предпочитани на първо място, когато става въпрос за онлайн пазаруване и правене на резервации (за 50% от проучените), последвани от пазаруване на храна и дрехи – съответно с 47 и 42%. В България дебитните карти се използват най-често – 39% плащат с тях ежедневно, докато 32% използват кредитни карти до два пъти в месеца. 58% от потребителите се чувстват комфортно, когато плащат безконтактно, без въвеждане на пинкод за суми до 50 лева, но за повече предпочитат ПОС устройство.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 1028

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече