Кога и как ще се възстанови икономиката на България от кризата?

0

- Advertisement -

„Изпращаме безпрецедентна в икономическо и социално отношение година. Без прецедент в моя професионален опит. Тази криза, която ни застигна, е доста различна от кризите, които сме имали преди. Тя беше синхрон за целия вят. Възникна по едно и също време, без отлагане. Но ние ще възстановяваме икономиката и в България, и в Европа със здрав финансов сектор. Нещо много различно от това, което се случи през 2008 – 2009 година“, каза главният икономист на Българска банка за развитие (ББР) Илия Лингорски в студиото на „Денят ON AIR“.

Той подчерта, че кризата не е била резултат на бизнес цикъла.

„Самата пандемия предизвика изключително много социални и други проблеми, които се отежняват от икономическата ситуация. Но в България кризата ни завари с публични финанси от една страна, а от друга страна – банкова система в много добро състояние. Това е състояние, постигнато в продължение на години преди това. В резултат на правилни политики, както и едно предвиждане за готовност за поемане на всякакви рискове както в частния сектор, така и в публичния“, коментира още Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът припомни, че през март витаеше страх и беше трудно да се правят прогнози.

„Повечето прогнози отиваха към по-страшното, но не се случиха. По-малко лошите данни от второто и третото тримесечие предизвикаха оптимизъм, който накара анализаторите да си кажат: „Това ще бъде V образно възстановяване, много бързо ще се случи, особено след идването на ваксината. След това видяхме, че отиваме на по-плавно възстановяване“, допълни Лингорски.

Според него е важно и какви ще бъдат структурните промени в процеса на възстановяване.

От една страна виждаме, че тази криза беше един ускорител за дигиталния сектор, а и като цяло за дигитализацията на много бизнес процеси. Самата ситуация го наложи. Но от другата, предвид и политиките, които са на ниво ЕС, говорят за продължаващо и вече по-високо приоритизиране на подкрепата на инвестициите, особено когато става въпрос за една по-зелена икономика, която е с по-ефективно използване на ресурсите“, категоричен е експертът.

А по думите му 2020 година е потискаща за инвестициите.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 763

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече