Експерти: Биткойн се превърна в доказано валутно убежище за институционалните инвеститори

0

- Advertisement -

Биткойн същестува от 11 години и е доказал многократно своите преимущества. Но това, което предизвика рекордното рали в цената му, е безпрецедентното печатане на пари от страна на централните банки и самият Covid, който дигитализира живота ни и накара както непрофесионалните, така и институционалните инвеститори да се чувстват по-комфортно в дигиталните активи.

Това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация „Битхоуп“, в предаването „В развитие“ по Bloombergtv  с водещ Вероника Денизова.

„Налице е действителен институционален интерес към биткойн. Майкъл Сайлър от MicroStrategy инвестира двукратно в токена, като общата сума на инвестицията възлиза на 1 млрд. долара. Square направи същия ход с около 100 млн. долара. Още повече Grayscale Bitcoin Trust увеличи дигиталните си активи на около 2 млрд. долара и не на последно място PayPal разреши ползването на криптовалутата за разплащане“.

Според Владислав Драмалиев биткойнът все още не е достигнал целта, заложена в „Бялата книга“ – да бъде средство за разплащане.

Докато пазарната капитализация не достигне определени нива и волатилността не се намали, няма логика в момента той да бъде използван като средство за разплащане поради резките промени в стойността му. Именно поради тази причина той ще продължи да бъде само средство за хеджиране“, допълни директорът на фондация „Битхоуп“.

„Разликата между сегашните пикове и тези през 2017 година се изразява във факта, че днешните инвеститори в биткойн имат много „по-здрави ръце“, т.е. инвестират в дългосрочен аспект и запазват вложенията си и при спадове, а не спекулират краткосрочно с дигиталния актив за бърза печалба“.

Гостът прогнозира, че ако има корекции, то те ще бъдат по-скоро минимални и краткотрайни, тъй като предствавянето на криптовалутата е обратнопропорционално на фиатните пари.

„Докато централните банки продължават да печатат пари, посоката на биткойна ще бъде нагоре, тъй като много инвеститори се притесняват от инфлация на долара и еврото, а при биткойн това е невъзможно“.

В разговора беше засегна и темата за регулаторния натиск върху криптопазара, като според директора на фондация „Битхоуп“ институциите винаги се активизират, когато една дигитална валута започне да привлича внимание, провеждайки „чистка на пазара“ и остранявайки тези проекти, които са централизирани и под някаква форма заблуждават пазарните участници.

„Рипъл никога не е бил децентрализирана. Валутата е изцяло централизиран корпоративен проект. Тя може да е първата в радара на финансовите регулатори, но няма да бъде и последната. Точно този тип проекти изчезват първи и ако стойността от тях не е напълно изгубена, се акумулира от по-обещаващите. По този начин фунционира еволюцията в криптопространството и тя ще продължи занапред“.

Източник: bloombergtv.bg

Прегледана: 1388

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече