Официално: Pfizer и BioNTech оповестиха страничните ефекти на ваксината за Covid-19, вижте кои са

0

- Advertisement -

Препаратът на AstraZeneca и Оксфордския университет показва средна ефективност от 70,4% при обединен анализ на късните етапи на клиничните изпитвания

 Официално бе публикуван подробен документ за ваксината на Pfizer и BioNTech, в който става въпрос за нейната безопасност и страничните ефекти, наблюдавани при клиничното проучване, предава онлайн изданието Business Insider.

Pfizer и BioNTech тестваха своята ваксина върху повече от 40 000 доброволци, които получиха две дози от оригиналната ваксина или две дози от плацебо инжекция. Повечето имунизирани доброволци са преминали през временни странични ефекти като умора, главоболие и болка на мястото на инжектиране.

Хората под 55-годишна възраст съобщават за повече странични ефекти, които обикновено се появяват в рамките на няколко дни след получаване на дозата и траят ден или два. Честите нежелани реакции, за които се съобщава, са: болка на мястото на инжектиране (84%), умора (63%), главоболие (55%), мускулна болка (38%), втрисане (32%), болки в ставите (24%), треска (14%).

Повечето от нежеланите реакции са настъпили след като участниците са получили втората доза и са се проявявили най-вече сред по-младите участници в проучването. Сред хората на възраст от 18 до 55 години 4,6% съобщават за тежка умора след второто инжектиране, а 3,2% имат силно главоболие. Треската също е често срещана в тази възрастова група – около 15,8% от доброволците са имали треска след втората ваксинация. Сред доброволците на възраст над 55 години 2,8% съобщават за умора, 0,5% изпитват силно главоболие след втората доза, а 10,9% имат треска.

Учени от Американската агенция по храните и лекарствата и от Pfizer и BioNTech са разгледали данните, за да проверят дали има някакви неочаквани странични ефекти. Те заявиха, че не са открили нищо, което да предизвиква безпокойство.

Регулаторите на Американската агенция по храните и лекарствата отбелязват „числения дисбаланс“ в случаите на парализа на Бел – състояние, което временно отслабва мускулите на лицето. Има четири случая на този тип парализа сред 20 000 души, които са получили ваксината, в сравнение с нито един случай в групата на плацебо. От агенцията заявиха, че честотата на случаите на парализа на Бел не е по-висока от това, което би се очаквало за населението.
Учените от агенцията също така заявиха, че профилът на безопасност на ваксината е еднакъв за различните възрасти, пол, етническа принадлежност, расови групи, както и за хора със или без здравословни проблеми и хора със или без доказателства за прекаран коронавирус. 

Документът дава сведения за подробности от тестовете и най-вече за починалите доброволци. Един е имал затлъстяване и атеросклероза, а другият е бил със сърдечен арест, посочва “Дневник“.

Одобрението на Американската агенция по храните и лекарствата за извънредна употреба на ваксината се очаква най-рано на 17 декември.

Междувременно стана ясно, че ваксината срещу Covid-19, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, показва средна ефективност от 70,4% при обединен анализ на междинните данни от късни етапи на клиничните изпитвания, съобщи БНР, позовавайки се на Ройтерс. Това е над необходимия минимум от 50%, определен от Американската администрация по храните и лекарствата.

Според медицинското издание The Lancet, ефикасността на ваксината е 62% за тези, които са получили две пълни дози, и 90% при получилите половината от първата доза и цяла втора доза от ваксината.

Изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сорио заяви, че компанията е започнала да предоставя данни на регулаторните органи по целия свят, за да получи ранно одобрение на коронавирусната ваксина.

Автор:

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 1730

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече