Ново: Журналистите вече ще могат да пазят източниците си на информация дори от съда

0

- Advertisement -

Журналистите вече няма да са задължени да издават анонимните си източници на информация дори при съдебно дело. Това предвижда промяна в Закона за радиото и телевизията, приета в сряда от Министерския съвет, съобщава „24 часа“.

Сегашните текстове на закона предвиждат пред съд да бъдат разкривани източници, което води до обвинения към България от европейските институции, че така се застрашава свободата на словото. Медиите ще трябва да се придържат към етични кодекси за саморегулация, за първи път се записва в Закона за радиото и телевизията. В него е включен етичният кодекс, написан от фондация “Национален съвет за журналистическа етика”.

Платформите за видеосподеляне, подобни на YouTube, които имат регистрация в България, вече ще подлежат на контрол от Съвета за електронни медии, предвижда друга от поправките в закона, одобрени от правителството.

Извън регулацията остават вестникарските сайтове, които също разпространяват аудио-визуално съдържание. Видеоплатформите ще трябва да се регистрират в СЕМ до 2 месеца след приемането на закона от парламента и влизането му в сила.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 1589

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече