Икономист към управляващите: Не може да раздаваш пари, без да знаеш какво ще дойде като приходи

0

- Advertisement -

Не може да правиш разчети и да раздаваш пари, без да знаеш какво ще дойде като приходи„. Така икономистът и синдикален експерт Мика Зайкова коментира пред БНР правителствените обещания за увеличаване на пенсиите.

Мика Зайкова, снимка: БГНЕС

Тя припомни, че през септември дефицитът в НОИ беше над 5 млрд. лева и изказа недоверие в твърдението на социалния министър Деница Сачева, че трансферът от държавния бюджет за 2020 г. ще бъде 4,134 млрд. лв.

Това, което предлагат, създава деформация в пенсионния модел и в цялата осигурителна система. Вдига се минималният осигурителен доход, но максималният не се пипа. Съотношението между тях е нарушено. Второ – вдига се максималната пенсия, но максималният осигурителен доход не се пипа, т.е. нарушено е съотношението и между тях“, обясни икономическият експерт.  

Според нея управляващите не искат да имат приходи в бюджета на НОИ. „Само 3,8% ще нараснат приходите, а разходите са 5 пъти повече. Това означава, че централният бюджет е застрашен„, подчерта тя.

Зайкова коментира, че с поведението управляващите обричат на мизерни пенсии и бъдещите поколения, защото таванът на максималния осигурителен доход се задържа и не се пълни „Сребърният фонд“, който се пълни от приватизация, концесионни такси и излишъци. „От 2016-а до 2019-а година имаше бюджетни излишъци, но нито стотинка не е влязла в този фонд“, посочи експертът.

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 1500

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече