Очаквано: „Кърджалийската мъченица“ бе спасена с парламентарен цирк

0

- Advertisement -

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (ГЕРБ), която ДПС нарече „кърджалийската мъченица“, запази поста след дебат, който нагледно показа сегашното ниво на българския парламент. Мнозинството успя да отхвърли искането на БСП и ДПС за оставката ѝ с 97 гласа „за“ и 126 „против“, но това не бе най-важното.

БСП и ДПС настояваха за смяната на Караянчева заради последните смущаващи случаи около нея. Опозицията посочи дарените от нея стари парламентарни килими на театъра в Кърджали, репликата ѝ за ходенето пеша и метрото на Бойко Борисов, липсата на реакция на обидите от изтеклите записи, свързвани с премиера. БСП припомни за пълната изолация на политическите репортери от депутатите.

Управляващите защитиха Караянчева и обявиха, че мотивите за искането не били подкрепени от факти. Освен ГЕРБ и „Обедиенени патриоти“, в нейна подкрепа се хвърли и председателят на „Воля“ Веселин Марешки.

В крайна сметка дебатът се превърна във фарс с размяна на обиди. Стигна се до вечните теми като приватизацията на „Техноимпекс“, за това кой колко подкрепа има в Кърджали, както и колко песни има майката на Вежди Рашидов. Около два часа след началото на заседанието социалистите излязоха от залата, а малко след това ДПС поиска 30-минутна почивка. След почивката от ГЕРБ обвиниха БСП, че са откраднали папката на Спас Гърневски. Всичко станало в залата по време на дебата бе определено няколко пъти от самите депутати като цирк.

„Не съм безгрешна“. Как се защити Караянчева?

Самата Караянчева взе думата преди гласуването. „Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това, благодаря на тези, които казаха добра дума за мен. Благодаря и на коалицията „БСП-ДПС“, че ми дава възможност да се защитя от трибуната“, каза тя. Караянчева отдели много време на това, че БСП и ДПС са коалиция, която понякога публично спори помежду си.

Тя обясни как ѝ е било тежко след изтеклия запис на мъж с гласа на премиера, където е наречена „проста кърджалийска п…а“. В същото време Караянчева каза, че не било доказано дали гласът е на премиера, а той самият отричал да е говорил така. Тя попита каква е нейната вина за казаното по неин адрес.

Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство“, обърна се Караянчева към лидера на БСП Корнелия Нинова.

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 1661

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече