БСП и ДПС се съюзиха срещу Караянчева: Тя олицетворява ГЕРБ с арогантността си

0

- Advertisement -

В името на парламентаризма и държавността, на бъдещето на България от ДПС искат оставката на председателя на НС Цвета Каранячева. От БСП пък имат поне пет причини да настоят тя да напусне най-високи пост.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ тя системно не изпълнява задълженията си като председател на НС, уронва престижа на парламента и подкопава устоите на парламентаризма и демокрацията.

ГЕРБ са ненедминати в арогантността си, осланяйки се на мантрата – много сме, силни сме, те ще изчакат да мине гласуването и ще продължат по пътя си, но ще пропускат възможността да се коригират и точно ГЕРБ, които толкова много се страхуват от служебен кабинет, ще го доведат“, коментира той по време на дебата.

БСП иска оставка на Караянчева в името на авторитета на НС
Според него Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ – агресивното говорене, агресивното поведение, острия тон които ще останат основната характеристика на ГЕРБ.


Омразата и разделението са на власт през последните години. Когото нямаш капацитет, експертиза и визия, остават агресията, омразата и арогантността и популизма. Това няма помогне на Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, защото българите не искат никой да ги наставлява и навиква. Самата Каранячева или не разбира за какво става дума или се е взела твърде насериозно“, настоя Карадайъ.

Според него тя е забравила, че е председател на НС и се изявява като квартален партиен функционер и по този начин извършва престъпление срещу републиката, което историята няма да прости.

Соцлидерката Корнелия Нинова изброи пет аргумента на левицата, заради които Караянчева трябвало до напусне поста.

Погазване на Правилника на НС, Конституцията и законите, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната власт и превръщането на НС в придатък към волята на премиера Борисов, грубо погазване на правилата на законодателния процес, влошено качество на законите, незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работа на НС, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията“, посочи Нинова.

Според нея още с избирането си за председател на НС, Караянчева е показала непознаване на Конституцията, защото е казала: „ние сме политици, ние сме хора избрани тук, за да представляваме определен район от държавата“, а основният закон посочва, че депутатите представляват всички граждани.

Освен това Караянчева погазвала принципа на разделение на властите като системно възпрепятствала участия на премиера в парламентарния контрол като връщала питанията към него без основание.

Караянчева винаги намирала начин Борисов да не дойде в парламента, въпреки многократните искания на опозицията.

Неговата заетост се изразява в обикаляне из страната и раздаване на пари, настоя Нинова.

Тя обвини още Караянчева, че грубо показва Правилника за дейността на НС, защото законопроекти на БСП не били обсъждани, въпреки че са внесени преди години.

22 законопроекта на БСП стоят някъде неразгледани на „трупчета„, настоя социлидерката.

Освен това редовно с преходни и заключителни разпоредби на един закон се променят коренно различни закони. Според Нинова Караянчева носи голям част от вината за уронване на престижа на парламента в последните години.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 148

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече